Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

16. 11. 2021

Mnenja odraslih o izobraževanju odraslih ter nadaljnjem poklicnem izobraževanju in usposabljanju v Evropi

Odrasli v Evropi menijo, da sta učenje in usposabljanje zelo pomembna. Povezujejo ju z velikimi osebnimi in zaposlitvenimi koristmi. Tako kaže raziskava z naslovom More perceptions: opinion survey on adult learning and continuing vocational education and training in Europe.

Raziskavo je izvedel Cedefop in vključuje več kot 40.000 intervjujev z osebami, starejšimi od 25 let, v Evropski uniji, na Islandiji in Norveškem. Rezultati jasno kažejo, da odrasli pričakujejo, da bosta učenje in usposabljanje v prihodnosti postala še pomembnejša, saj se velika večina strinja, da bi morale vlade prednostno vlagati vanje.

Naslovnica raziskave z naslovom More perceptions: opinion survey on adult learning and continuing vocational education and training in Europe.

Odrasli močno podpirajo izobraževanje odraslih in poklicno izobraževanje in usposabljanje ter trdno verjamejo v koristi, ki jih prinašata. Udeležujejo se učenja in usposabljanja, da bi napredovali v svoji karieri, izboljšali specifična znanja in spretnosti ter se osebno razvijali (slika spodaj).

.

Slika prikazuje razloge, zakaj se odrasli udeležujejo učenja in usposabljanja.

Vendar pa udeležba v izobraževanju odraslih in poklicnem izobraževanju in usposabljanju ni toliko odvisna od pozitivne podobe in privlačnosti, temveč od edinstvenih okoliščin, s katerimi se posamezniki srečujejo v svojem poklicnem življenju.

Da bi ljudem bolje pomagali, je treba ponovno razmisliti o nekaterih vidikih politike poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Potreben je pristop k izobraževanju in usposabljanju odraslih, ki bo bolj osredotočen na učenca in ne bo le prilagajal učenja individualnim potrebam. Vključeval in združeval bo že obstoječe ukrepe, ki odrasle spodbujajo k sodelovanju. Na primer: finančna podpora za udeležbo v učenju in usposabljanju bo učinkovitejša v kombinaciji s svetovanjem in usmerjanjem.

Oglejte si tudi prvi del raziskave, ki smo jo predstavili tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content