Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

RESHAPE the future (2016–2018)

Andragoško spopolnjevanje
Naziv projekta (v angleščini)Preoblikujmo prihodnost: Izobraževanje in usposabljanje za migrante in begunce (Education and training for migrants and refugees – RESHAPE the future)
Časovni okvirseptember 2016 – avgust 2018
ProgramErasmus+, KA2
PartnerjiKeski-Uudenmaan koulutuskuntayhtyma – KEUDA (vodilni partner)
Alfa-college, Andragoški center Slovenije – ACS, Istituto Formazione Operatori Aziendali – IFOA, Mångkulturella Finska folkhögskolan, Tietgen
Kontaktna osebadr. Tanja Možina
T: 01 584 2577
E: tanja.mozina@acs.si
NAMEN

Projekt je naslavljal aktualno problematiko povečevanja števila migrantov in beguncev v številnih evropskih državah. Namenjen je bil iskanju učinkovitih pristopov pri izobraževanju in usposabljanju te ciljne skupine, s katerimi bi na področju izobraževanja odraslih pripomogli h učinkoviti integraciji migrantov in beguncev, v nova okolja.

CILJI
  • Proučiti dobre prakse partnerskih držav pri načrtovanju in izpeljavi izobraževanja migrantov in beguncev.
  • Proučiti, kako partnerske države odgovarjajo na izzive, ki se pojavljajo na področju izobraževanja migrantov in beguncev.
  • Evidentirati dobre prakse in poiskati načine za njihovo implementacijo v lastno delo.
  • Primerjati inovativne učne načrte, izobraževalne metode in razvoj usposabljanj in spopolnjevanj, povezanih s tematiko beguncev in migrantov.
OPIS

Da bi tematiko izobraževanja in usposabljanja migrantov in beguncev osvetlili z različnih vidikov, je bilo v projektu načrtovanih pet mednarodnih izobraževalnih srečanj, ki so jih gostile sodelujoče partnerske države, in sicer:

Preberi več

Petdnevni seminarji so bili namenjeni predvsem temu, da je vsaka država predstavila stanje in dobre prakse na obravnavanem področju. Na podlagi evidentiranja dobrih praks so bili pripravljeni predlogi, kako bi jih bilo mogoče implementirati na področje izobraževanja odraslih tudi v drugih partnerskih državah.

Maja 2018 je bila izvedena tudi zaključna konferenca, kjer so bile predstavljene izkušnje in rezultati projekta (Finska).

KLJUČNI DOSEŽKI
  • 5 izpeljanih seminarjev, namenjenih izmenjavi dobrih praks na obravnavanih strokovnih področjih,
  • pripravljene analize stanja, ki obravnavajo tematiko posamičnega seminarja, s predstavljenimi primeri dobrih praks za posamično državo,
  • strokovni prispevek s predstavitvijo ugotovitev, dobrih praks in priporočili za vpeljavo identificiranih dobrih praks v lastno delo,
  • predstavitveni video projekta,
  • zaključna mednarodna konferenca.

V zanimivem predstavitvenem videu projekta so prikazane obravnavane tematike, posamezni vsebinski poudarki za učinkovitejšo integracijo migrantov in beguncev v nova okolja ter ključne skupne ugotovitve in priporočila projekta.

Več informacij o projektu in njegovih rezultatih pa si lahko v angleškem jeziku preberete na spletnih straneh vodilnega partnerja v projektu.

© 2021 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim