Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih

Ozaveščanje
Naziv dejavnostiPriznanja za promocijo učenja in znanja odraslih (kratko: Priznanja ACS)
Časovni okvirOd leta 1997 dalje
FinancerMinistrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Kontaktna oseba

Darijan Novak
T: 01 584 25 82
E: darijan.novak@acs.si

NAMEN

Priznanja podeljujemo, da bi najširši javnosti kot zgled postavili posameznike, skupine in organizacije, ki v učenje in izobraževanje veliko vlagajo in zato dosegajo lepe uspehe, s tem pa poudarjamo koristi učenja in tako praznujemo dosežke odraslih, ki z učenjem spreminjajo življenja.

Preberi več

Tako spodbujamo vključevanje v učenje saj bodo le opolnomočeni posamezniki spreminjali sebe, svoje bližnje, soseščino, skupnost, celotno družbo in svet na bolje. Učenje namreč pomembno vpliva na osebno in družbeno življenje posameznikov, vpliva na njihovo zdravje, na zaposljivost, kako dobro se učijo njihovi otroci, koliko jim konec meseca ostane v žepu, ter kako razvito bo njihovo okolje.

CILJI

Ozavestiti kar največje število državljank in državljanov, da učenje in izobraževanje spodbujata razvoj posameznika in družbe ter tako povečevati vključevanje odraslih v učenje in izobraževanje.

OPIS

Priznanja podeljujemo od leta 1997 v okviru projekta TVU. Podeljujemo jih (v zadnjih letih po 5 priznanj) v treh kategorijah:

  1. posameznikom za posebne dosežke na področju vseživljenjskega učenja;
  2. skupinam za posebne dosežke na področju vseživljenjskega učenja;
  3. ustanovam, podjetjem ali lokalnim skupnostim za posebne strokovne ali promocijske dosežke ter za dosežke pri bogatitvi lastnega znanja in znanja drugih.
Preberi več

Od leta 1999 dobitnike predstavljamo z video portretom. Akcijo ureja Pravilnik o podeljevanju priznanj ACS http://tvu.acs.si/priznanja/pravilnik.

Do danes smo podelili 218 priznanj:

  • 114 posameznikom, ki so prišli do izobrazbe, dosegli izbrani poklic, razvijali ustvarjalnost in/ali razvijali lokalno skupnost;
  • 58 skupinam, ki so razvijale motivacijo in speče talente, se učile v ljubiteljskih dejavnostih in prispevale h kakovosti na strokovnem področju, ter
  • 46 ustanovam/podjetjem/lokalnim skupnostim, ki so prispevale k razvoju in širjenju kulture učenja.
AKTIVNOSTI

Vsako leto poteka javni Razpis za Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih, v zadnjih letih med 15. septembrom in 14. oktobrom, s katerim zbiramo predloge za priznanja. Izmed prispelih in veljavnih Komisija za podeljevanje priznanj ACS navadno decembra izbere do deset novih dobitnikov.

Preberi več

Število se je zaradi krize zmanjšalo na do pet. Januarja opravimo prvo srečanje z dobitniki in opravimo intervju s katerim pridobimo njihovo življenjsko zgodbo. V marcu z njimi naredimo video zapis, ki ga v aprilu obdelamo, da ga lahko v maju, na odprtju TVU, premierno predstavimo javnosti. Nato sledi distribucija vsem zainteresiranim.

Dobitnike ob dogodkih (konference, študijski obiski, F3ŽO …) vabimo k sodelovanju in jim tako ponudimo možnost, da svoje izkušnje z učenjem posredujejo drugim.

KLJUČNI DOSEŽKI
  • 218 podeljenih priznanj: http://tvu.acs.si/priznanja/dobitniki
  • 194 video portretov dobitnikov, dostopnih na spletni strani
  • vključevanje dobitnikov v različne dejavnosti ACS

http://tvu.acs.si/priznanja

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content