Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

4. 5. 2022

Zakaj je spoznavanje opraševalcev pomembno z vidika podnebnih sprememb?

Cikel kratkih usposabljanj na daljavo z naslovom ABC okoljskega učenja 1 v okviru projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju se nadaljuje. Pred nami je drugo srečanje z naslovom Raziskujmo opraševalce skupaj, ki ga bosta vodila doc. dr. Danilo Bevk (Nacionalni inštitut za biologijo) in doc. dr. Anton Gradišek (Inštitut Jožef Stefan).

Na prvem srečanju, ki je bilo 19. aprila, smo spoznali opraševalce in načine njihovega sistematičnega opazovanja.

Čemu bi bilo to pomembno z vidika podnebnih sprememb?

Ker smo »pozabili« opazovati naravno okolje, njegovo pestrost in spremenljivost, saj velik del svojega časa uporabimo za opazovanje TV, računalniškega in telefonskega ekrana. Oči želimo odpreti tudi pestrosti in dinamiki življenja okoli nas. Drugi razlog za izbiro teme je, da je naše učenje v bistvu raziskovanje. Raziskovanje ima svoje zakonitosti in ne pristaja na vnaprej izbrane odgovore. Posebej prikladno bo za tiste, ki že imate oblikovan skupnostni vrt in obliko skupnostnega učenja, kot so, na primer, študijski krožki.

Odzivanja na spremembe okolja brez opazovanja ni. Še več, vse bolj tudi mi želimo opazovati sistematično in opažanja tudi meriti. Opazovanje z očmi lahko okrepimo s tehničnimi orodji za zbiranje podatkov. Kako ločiti medonosne »domače« čebele in jih ločiti od palete »divjih« čebel ter ostalih žuželk? Kako in kaj se lahko naučimo iz sistematičnega opazovanja? Kako zastaviti učenje na prostem, da bi postopoma svojo dejavnost uskladili z ritmom krajine? Kaj lahko storim kot posameznik – organizator izobraževanja in kaj kot skupina, na primer študijski krožek?

Predavatelja sta na prvem srečanju opraševalce in orodja že predstavila, v torek, 10. maja, bosta za novince in osvežitev spomina ključna sporočila ponovila, nato pa nas uvedla v skupen poskus opazovanja, ki bo izpeljan poleti in le s tistimi, ki se bodo za izziv preizkusa nove metode učenja odločili.

Na usposabljanje se lahko prijavite na povezavi: https://pro.acs.si/forms/podnebni-cilji/.

Zberemo se ob 15. uri pred vhodom v Gozdarski inštitut Slovenije, Večna pot 2, Ljubljana (parkirišče je v okolici objekta).

Korak za korakom torej povezujemo makro-pogled na spreminjanje Zemljinega podnebja z opazovanjem mikro-sveta, ki nas obdaja.

Lepo vabljeni!

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content