Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

9. 11. 2020

Stripovski esej o umetni inteligenci

Med dogodke letošnjega Kulturnega bazarja se je uvrstil zanimiv spletni intervju z avtorico stripovskega eseja Moramo se pogovoriti, UI, Julio Schneider. Ilustracije so delo sodobne umetnice Lene Kadriye Ziyal.

Umetna inteligenca je danes vse popularnejši izraz, ki jo uporablja vse več ljudi tudi zunaj tehnološkega sektorja. Čedalje bolj prepletena z našimi življenji je ta tehnologija prodrla v naše domove, službe, v naše telefone, računalnike in druge naprave; uporabljamo jo, ko potujemo, nakupujemo na spletu, pošiljamo e-pošto, gledamo Netflix … Mnogi si življenja in dela brez UI ne znamo več zamisliti. A le malokdo razume, kaj UI sploh je – marsikdo niti ne ve, da jo vsakodnevno uporablja.

(iz napovednika prireditve na Kulturnem bazarju)

Strip je bil leta 2019 objavljen v t. i. odprtem dostopu in je bil do danes preveden v številne jezike. Slovenska ustanova Aksioma je skupaj z Mladinskim kulturnim centrom Maribor objavila slovenski prevod v okviru konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Besedilo je prevedla Maja Lovrenov, ilustracije pa je prilagodila Sonja Grdina. Brezplačni tiskani izvodi, namenjeni predvsem šolam in knjižnicam, so kmalu pošli, elektronsko verzijo pa je mogoče prebrati na spletu.

Ob tem vabimo tudi k ogledu oddaje na MMC RTVSLO. Prikazuje vsebino stripovskega eseja in okoliščine, povezane z izidom, objavo in prevajanjem v slovenščino.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content