Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

27. 6. 2023

»PUM-O ni zgolj projektno učenje mladih odraslih, PUM-O je šola za življenje!«

Konec aprila so se vrata v prostore PUM-O po Sloveniji zaprla. Morda ne prav vsa. Večina (mestnih) občin je na pobudo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prepoznala vrednost programa in so jih finančno podprli v negotovih mesecih.

Pumovci iz Radovljice so se ‘zganili’ že v začetku aprila. Na svojem FB profilu so objavljali zgodbe o tem, kaj jim program PUM-O pomeni in zakaj je tako dragocen. Vabimo vas, da zapise  preberete. Obiščete pa tudi FB PUM-O Celje, kjer preštevajo dneve, ko so ostali »brez programa PUM-O«. Ob tem pa  ustvarjajo zgodbe, povezane z njim.

Po številnih prizadevanjih mentorjev programa, pumovcev, ministrstva in še mnogih je negotovosti za nekaj let konec. Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 2. junija izdalo odločitev o podpori programu Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O). Izvajanje program bodo v naslednjih petih letih spet financirali iz evropskih sredstev.

PUM-O je namenjen usposabljanju mladih, ki so zaradi različnih razlogov opustili šolanje in se ne zaposlijo. Cilj programa je opolnomočiti mlade, stare od 15. do dopolnjenega 29. leta, ki so zaradi različnih razlogov opustili šolanje, za uspešno reintegracijo v družbo. S programom namreč mladim pomagamo pri vrnitvi v sistem izobraževanja ali na trg dela, ponuja pa tudi priložnost, da spet najdejo pot razvoja, odkrijejo svoje talente, nadgradijo znanja in poiščejo pot iz začaranega kroga neuspeha.

V novem Programu evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji bo tako predvidoma 1.800 mladih vključenih v programe usposabljanja, ki jim dajejo zagon za vrnitev v šolo ali vstop v zaposlitev.

Za izvajanje bo skrbel Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje skupaj z izbranimi zunanjimi izvajalci programa.

PUM-O+ bodo financirali s sredstvi Evropskega socialnega sklada plus (ESS+). Celotna vrednost projekta je 13 milijonov EUR, od tega bo ESS+ prispeval 8.417.500,00 EUR.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content