Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

20. 4. 2021

Novičnik EAEA o pomenu neformalnega učenja za okrevanje po pandemiji

Združenje EAEA je izdalo svoj drugi letošnji novičnik. Na prvo mesto postavljajo najavo letošnje Generalne skupščine, ki bo 22. in 23. junija po spletu. Združena bo s sklepnim dogodkom projekta FutureLabAE.

Vabijo k prijavi na razpis za nagrado Gruntvig in kot eden ključnih deležnikov vabijo k vključitvi v kampanjo We are ale! – Mi smo učenje in izobraževanje odraslih!

EAEA podpira prizadevanja Evropske komisije za odziv na staranje populacije, ki jo je ta izrazila v Zeleni knjigi o staranju.

Našo pozornost je pritegnila izjava EAEA o predlogu, da se sredstva iz sklada za okrevanje in krepitev odpornosti po pandemiji v večji meri namenijo učenju in izobraževanju odraslih. Ocenili so, da krepitev programov vseživljenjskega učenja skladno s potrebami posameznih držav lahko pomaga k okrevanju. Evropsko komisijo pozivajo, naj enakomerno razdeli finančne vire, da bo izobraževanje in učenje odraslih vključeno v načrte posameznih držav, in poskrbi, da bodo izvajalci dosegli ključne cilje. Države članice EU pa vabijo, naj izkoristijo edinstveno priložnost za pridobitev sredstev in na izobraževanje odraslih pogledajo holistično. Neformalnim programom in oblikam učenja naj namenijo enakovredno mesto, ključni naj bodo spretnosti za življenje, digitalne spretnosti in trajnostni razvoj.

V rubriki Novice o politiki najdemo tudi Izjavo o učenju in izobraževanju odraslih med pandemijo in po njej ter Izjavo o dobrem počutju starejših v dobi digitalizacije, v kateri pozdravljajo sklepe Evropskega sveta.  Ti obravnavajo različne pomisleke v zvezi z dobrim počutjem starejših ob upoštevanju trenutnih razmer zaradi pandemije covida-19. Svet v njih izpostavlja priložnosti, pa tudi morebitna tveganja za starejše. Opozarja, da so bili starejši med koronakrizo zaradi digitalizacije laže dosegljivi, pa tudi, da je digitalni razkorak med generacijami velik in se s starostjo povečuje. Povzetek izjave EAEA je objavljen na spletni strani EAEA, kjer lahko najdemo tudi druge predstavljene prispevke oziroma se naročimo na newsletter.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content