Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

13. 12. 2021

Nagrado za civilno družbo je prejel slovenski studio Prostorož

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) z nagrado za civilno družbo nagrajuje odličnost v pobudah civilne družbe. Nagrade za leto 2021 je podelil projektom, ki spodbujajo pravičen prehod na podnebno nevtralnost.

Med desetinami prijav iz 24 držav je ocenjevalna komisija, ki jo je sestavljalo deset strokovnjakov, razglasila pet finalistov:

  • špansko združenje Associació Catalana Enginyeria Sense Fronteres (Inženirji brez meja Katalonija)
    Vključuje energetsko revne v tekoče razprave o izrednih podnebnih razmerah in si prizadeva, da bi prikrajšanim ljudem omogočilo uresničevanje njihove temeljne pravice do dostopa do osnovnih komunalnih storitev.
  • romunsko združenje Ateliere Fără Frontiere (Delavnice brez meja)
    S prenovo odpadne elektronske opreme in njeno donacijo šolam iz prikrajšanih območij ter organizacijam, ki se ukvarjajo z ranljivimi otroki, se hkrati spopada s socialno nepravičnostjo in ozavešča o prednostih krožnega gospodarstva.
  • estonska mreža nevladnih organizacij, ki jo sestavljajo Estonsko zeleno gibanje, Estonski sklad za naravo in Estonski okoljski pravni center
    Bori se za spremembo dojemanja obnovljivih virov energije, je po vsej državi sprožila peticijo, ki poziva k podnebni nevtralnosti, in ustvarila platformo za dialog med vsemi stranmi, vključno z vlado;
  • Grootouders voor het Klimaat (Stari starši za podnebje)
    Združenje si prizadeva vnukom s pomočjo prihrankov starih staršev zapustiti boljši in bolj trajnostni svet.
  • Prostorož, neprofitni urbanistični studio
    Mobiliziral je prebivalce in mestne oblasti v Ljubljani za izvajanje ukrepov za hlajenje. S tem bi izboljšali življenjske razmere v slovenski prestolnici, ki je eno najhitreje segrevajočih se mest na svetu.

Podelitev nagrad je potekala 9. decembra v okviru plenarnega zasedanja EESO v Bruslju. Dobitnik prve nagrade je belgijsko združenje Stari starši za podnebje, Prostorož pa je s projektom »Vroče točke« osvojil četrto mesto.

Več informacij o nagradi za civilno družbo 2021 je na voljo tukaj. Videoposnetek o nagrajenih projektih si lahko ogledate tukaj.

Na šestem forum EPUO o prihodnosti izobraževanja odraslih, ki bo v sredo, 15. decembra 2021, predstavljamo Kulturno društvo Prostorož kot primeri odlične prakse dejavnega državljanstva. Vabimo vas, da se foruma udeležite.​

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content