Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

4. 1. 2021

Koronavirus in evropski trg dela: kako pandemija preoblikuje povpraševanje po znanjih

Analiza Cedefopa je pokazala močan vpliv, ki ga ima pandemija koronavirusa na iskanje zaposlitve in zaposlovanje v EU.

V prvem valu so številni delodajalci ustavili ali upočasnili objavljanje oglasov za zaposlitev na zasebnih ali javnih portalih. Medtem ko so se razmere poleti nekoliko izboljšale, so v zadnjih mesecih na trge delovne sile po vsej EU ponovno močno vplivali ukrepi, ki jih vlade sprejemajo za zajezitev ponovnega močnejšega izbruha virusa.

Pandemija spreminja profil spretnosti, ki jih zahtevajo delovna mesta. Spretnosti, ki delodajalcem omogočajo premagovanje izzivov, povezanih z omejevanjem socialnih stikov, bodo verjetno postale pomembnejše. Cedefop je z uporabo platforme Skills-OVATE (Skills Online Vacancy Analysis Tool for Europe) primerjal oglase leta 2020 z oglasi za leto 2019 (januar–september). Da bi zagotovili zgodnji vpogled v trende o tem, kako se spreminja delo v EU, so uporabili splošen pristop (‘broad brush’ approach), ki obravnava premike v deležu različnih vrst zahtevanih veščin.

Slika prikazuje zahteve po spretnostih v spletnih oglasih za delo, objavljenih leta 2020, in kaže, kateri skupki veščin (skills clusters) so vse bolj pomembni v primerjavi s prejšnjim letom. Digitalne spretnosti so z 20 % v letu 2019 in 23 % v letu 2020 skupek spretnosti z najbolj izrazitim premikom. Digitalizacija in obsežen prehod na delo na daljavo povzročata povpraševanje po veščinah, povezanih z IKT – ne samo zaradi naraščajočega povpraševanja po strokovnjakih tega področja, temveč tudi zato, ker so taka znanja vedno bolj potrebna na delovnih mestih, za katera prej to ni veljalo.

Narašča tudi pomembnost prodajnih in trženjskih veščin, saj podjetja, ki jih je pandemija močno prizadela, zaposlujejo ljudi za pomoč pri razvoju ali širitvi spletnih trgovin ali digitalnih prodajnih strategij.

Vabimo vas, da na spletni strani Cedefop preberete celotno novico.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content