Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

21. 2. 2023

21. februar – mednarodni dan maternega jezika

Materni jezik je tisti, ki se ga je človek najprej naučil in se najpogosteje uporablja v vsakdanjem sporazumevanju. Z njim najlažje izražamo, razmišljamo, pišemo, sanjamo in na splošno komuniciramo. To je jezik, ki se običajno govori v državi, kjer se je oseba rodila, lahko pa je tudi drug jezik, ki se ga naučimo v zgodnjem otroštvu, če je oseba odraščala v večjezičnem okolju.

Materni jezik ima za govorca pogosto čustveni in kulturni pomen ter igra pomembno vlogo pri oblikovanju identitete in pripadnosti. Družbeno gledano je materi jezik pomemben za razvoj in krepitev narodne zavesti.

Mednarodni dan maternega jezika praznujemo vsako leto 21. februarja. Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) ga je razglasila za mednarodni dan leta 1999 v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik – bengalščino. Osredotoča se na spodbujanje jezikovne in kulturne raznolikosti in spoštovanje maternega  jezika kot vrednote človeške dediščine. Cilj tega dneva je ozaveščanje o pomenu maternega jezika in spodbujanje ljudi po svetu k vrednotenju in negovanju maternega jezika ter k učenju in spoštovanju jezikov drugih kultur. Letošnja tema je večjezično izobraževanje – potreba po spremembi izobraževanja.

Kako obeležujejo mednarodni dan maternega jezika zaposleni v DGACM pri OZN? Pripravili so videoposnetek, v katerem govorijo o svojem maternem jeziku v svojem maternem jeziku. Koliko jezikov prepoznate?

Mednarodni dan maternega jezika pa obeležujejo tudi v Društvu slovenskih pisateljev (DSP). Danes zvečer ob 19.30 uri pripravljajo v Stekleni dvorani Lili Novy (Cankarjev dom) literarni dogodek, na katerem bodo nastopili ustvarjalci, ki se vsak dan gibljejo med slovenskim in italijanskim jezikovnim oz. starem istroromanskem prostorom.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content