Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

8. 9. 2021

Ob letošnjem 8. septembru – mednarodnem dnevu pismenosti

Od leta 1967 vsako leto po vsem svetu praznujemo 8. september kot mednarodni dan pismenosti. Letošnja tema je »Pismenost za okrevanje, osredotočeno na človeka: zmanjšanje digitalnega razkoraka«.

Zdravstvena kriza, ki smo ji priča v zadnjem času, je še povečala neenakosti pri dostopu do priložnosti za učenje. Nesorazmerno je prizadela 773 milijonov mladih in odraslih, ki še vedno ne znajo brati in pisati – od tega sta dve tretjini žensk. Ta ogrožajoči primanjkljaj vodi v resnično izključevanje iz družbe in ustvarja spiralo družbenih in spolnih neenakosti. 

Pismenost predstavlja splet znanj, spretnosti in odnosov, ki se začnejo oblikovati že v zgodnjem otroštvu v okviru družine, kasneje je sestavni del izobraževanja in vseživljenjskega učenja. Zato je osrednjega pomena tudi pri okrevanju človeka v tej zdravstveni krizi. Več o tematskem poudarku si lahko preberete v publikaciji, ki je nastala ob mednarodnem dnevu pismenosti 2021.

Letošnji mednarodni dan pismenosti  bodo z različnimi dogodki obeležili po vsem svetu. Osrednji Unescov dogodek bo mednarodna konferenca 8. in 9. septembra 2021, posvečena letošnji krovni temi. Udeleženci bodo med drugim izmenjali znanja in izkušnje v zvezi z vključujočimi in kakovostnimi programi digitalne pismenosti za mlade in odrasle brez ali z nizkimi spretnostmi pismenosti; raziskali bodo medsebojni vpliv pismenosti in digitalnih spretnosti ter iskali načine, na katere je mogoče digitalne spretnosti smiselno vključiti v programe opismenjevanja. Predstavili bodo šest izjemnih programov opismenjevanja, ki bodo prejela Unescove mednarodne nagrade za pismenost leta 2021. Vabimo vas, da dvodnevni dogodek spremljate v živo: http://webcast.unesco.org/events/2021-09-ILD/#

Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani.

V Sloveniji bomo dan pismenosti obeležili z nacionalnim strokovnim posvetom Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu.  Z njim se začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal vse do 10. oktobra (sporočilo za javnost).

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content