Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

11. 3. 2024

Začenja se Teden možganov

Slovensko društvo za nevroznanost –  SiNAPSA, ki Teden možganov prireja že od leta 2004, vabi da se jim pridružite na vseslovenski akciji ozaveščanja o možganih.

Od 11. do 15. marca so bodo v sklopu letošnjega slogana Greva na samo? zvrstila zanimiva predavanja, delavnice in filmske projekcije. Namenjena so vsem, ki jih zanima, kako so možgani povezani s temo, ki že od nekdaj buri človeško domišljijo.

Teden bodo začeli z raziskovanjem ljubezni oziroma kaj se pri tem dogaja v možganih živali in ljudi. Dotaknili se bodo socioloških perspektiv pri razumevanju seksualnosti ter nekaterih težjih tem.

Obeležili bodo slovenski dan možganov. Predstavili bodo nova odkritja aktualnih raziskav, npr. o metabolnem sodelovanju nevronov, stimulaciji živca vagusa pri Parkinsonovi bolezni ter spalni apnei in cirkadianih ritmih.

Teden bodo zaključili z okroglo mizo, kjer bodo gostje razkrili, iz česa vznikne spolna privlačnost, govorili o estetiki in videzu telesa, o vlogi biologije pri izbiri partnerja …

Pasica Tedna možganov 2024 in opis akcije: Teden možganov (BrainAwarenessWeek) je mednarodna akcija ozaveščanja o možganih. Sodelujejo različne organizacije širom sveta.   Vsako leto se odvijajo številni dogodki, ki želijo ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo.

Udeleženci si bodo lahko ogledali projekcije filmov, ki jim bo sledil pogovor z izbranimi gosti. Filmski program se bo odvijal v Slovenski kinoteki in na Inštitutu Jožef Stefan. Program projekcij si lahko ogledate na FB profilu Tedna možganov.

Predavanja bodo spremljale delavnice za otroke in odrasle o temah, kot so vadba mišic medeničnega dna in spolnost in odraščanje pri osebah z motnjami v duševnem razvoju.

Podrobnosti o dogajanju v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu ter prijavah na posamezne dogodke najdete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content