Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

27. 5. 2021

V majskem VKO novičniku je predstavljena slovenska priredba etičnih smernic združenja IAEVG

Mednarodno združenje za izobraževalno in poklicno orientacijo (International Association for Educational and Vocational Guidance – IAEVG), ki ga predstavljajo v majski številki VKO novičnika, si že od ustanovitve dalje prizadeva za visoke etične standarde pri izvajanju storitev karierne orientacije v vseh izvajalskih organizacijah – tako v  zaposlovanju, izobraževanju kot v zasebnem sektorju. IAEVG je leta 1995 sprejelo Mednarodne etične standarde, ki so veljali vse do leta 2017. Po več kot 20 letih so 30. novembra 2017 v Mexico Cityu na generalni skupščini združenja sprejeli nove smernice, ki bolj poudarjajo družbeno odgovornost svetovalcev in organizacij, ki izvajajo karierno orientacijo. V želji, da bi prizadevanja za družbeno pravičnost dobila večjo težo pri vseživljenjski karierni orientaciji (VKO) v Sloveniji, je nastala slovenska priredba IAEVG etičnih smernic, o kateri pišejo v novi številki spletnega glasila.

V nadaljevanju nas obveščajo tudi osveženi grafični podobi spletnega mesta Moja izbira. Namenjeno je predvsem mladim, ki raziskujejo možnosti nadaljnjega izobraževanja in se odločajo za poklic, koristne informacije, pripomočke in nasvete pa ponuja tudi svetovalnim delavcem v šolah in staršem.

Na spletnih straneh Centra RS za poklicno izobraževanje je od aprila na voljo Centralni register učnih mest (CRUM).

Med novimi gradivi s področja VKO ne spreglejte publikacij Where next? What influences  the choices school leavers make? in Euroguidance Highlights 2020; predstavljajo pa tudi publikacijo letnega mednarodnega seminarja Euroguidance Transition as a Process: The Role of Guidance – naslovna tema je bila tudi tema lanskega spletnega dogodka, ki je bilo 26. in 27. novembra. V delavnicah so primere dobrih praks predstavili strokovnjaki iz Avstrije, s Češke, Hrvaške, z Madžarske, iz Nemčije, s Portugalske, iz Romunije, Slovaške, Slovenija in Srbije – našli jih boste tudi v publikaciji.

V Napovedniku izobraževanj in dogodkov opozarjajo na spletno konferenco Kaj, kako in koliko bomo delali v prihodnosti, ki bo 9. junija.

Starejše številke VKO novičnika si lahko ogledate v arhivu, na glasilo pa se lahko tudi naročite.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content