Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

29. 11. 2021

Sprejeta nova Resolucija o Evropskem programu za učenje odraslih (EPUO) 2021–2030

Ministri za izobraževanje so na zasedanju Sveta EU, ki je bilo danes v Bruslju, sprejeli novo Resolucijo o Evropskem programu za učenje odraslih (EPUO) 2021–2030. S tem so postavljeni formalni temelji za nadaljnje uresničevanje evropske strategije, ki jo tokrat odlikuje izrazito celosten pristop.

Citat ob sprejetju nove resolucije o Evropski strategiji za izobraževanje odraslih 2030.

Predlog nove strategije je pripravila skupina na MIZŠ, v kateri so delovali tudi predstavniki ACS, v sodelovanju z domačimi in evropskimi deležniki. Resolucija bo uradno objavljena predvidoma v januarju 2022.

K resoluciji je pomembno prispevala tematska konferenca slovenskega predsedstva na temo izobraževanja odraslih, ki je bila 8. in 9. septembra (Adult Learning and Education – The Resilient Response to Future Challenges. Paving the Way to CONFINTEA VII in 2022). Na njej so udeleženci soustvarjali deklaracijo o prihodnosti učenja in izobraževanja odraslih (Declaration on Adult Learning and Education by 2030 in European Union). Ta upošteva priporočila in strokovne zaveze za spodbuditev vseživljenjskega učenja, ki bo omogočalo prilagodljivo in personalizirano učno pot.

Ministri pa so sprejeli tudi novi strateški okvir za evropski izobraževalni prostor, s čimer so pripravili podlago za vzpostavitev evropskega izobraževalnega sistema. V njem so opredelili model upravljanja, ki so ga oblikovali na podlagi preteklih izkušenj.

Celotno novico si lahko preberete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content