Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

22. 2. 2021

Sporazum o strateškem okviru za sodelovanje v sistemih izobraževanja in usposabljanja

V petek, 19. februarja, so na neformalni virtualni konferenci zasedali ministri za izobraževanje Evropske unije. V središču razprave, ki jo je vodil portugalski minister za šolstvo Tiago Brandão Rodrigues, je bilo vprašanje, kako izboljšati pravičnost in dostopnost izobraževanja, tako da nihče ne bo zaostajal. 

V času pandemije novega koronavirusa je za izobraževalne sisteme velik izziv najti najboljše rešitve za zagotavljanje enakega dostopa do kakovostnega izobraževanja vsem, ne glede na njihov socialno-ekonomski položaj, narodnost ali kulturni kontekst.

Evropski ministri za izobraževanje so potrdili Resolucija Sveta o strateškem okviru za evropsko sodelovanje v izobraževanju in usposabljanju pri uresničevanju evropskega izobraževalnega prostora in širše (2021–2030). Dokument prinaša več sinergije med različnimi politikami, ki prispevajo k družbeni in gospodarski rasti ter zelenemu in digitalnemu prehodu. Spodbuja okrepljeno sporočanje in razširjanje rezultatov v okviru inovativnejše in v prihodnost usmerjene podpore reformam izobraževanja in usposabljanja.

V njem so med drugim navedene naslednje strateške prednostne naloge:

  • izboljšanje kakovosti, pravičnosti, vključenosti in vsesplošnega uspeha pri izobraževanju in usposabljanju,
  • vsesplošno uresničevanje načela vseživljenjskega učenja in mobilnosti,
  • krepitev kompetenc in motivacije za poklice v izobraževanju,
  • krepitev evropskega terciarnega izobraževanja,
  • podpiranje zelenega in digitalnega prehoda v izobraževanju in usposabljanju ter z izobraževanjem in usposabljanjem.

Dnevni red srečanja s povezavo do posnetka razprave in novinarske konference je objavljen tukaj. Oglejte pa si tudi novico na spletni strani MIZŠ.

 

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content