Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

18. 5. 2022

Sodelujte v rojevanju občestvene znanosti v izobraževanju odraslih

V projektu Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju se je zaključil prvi cikel kratkih usposabljanj z naslovom ABC okoljskega učenja 1. Spoznali smo makro raven okolja – podnebje, ki terja dolgoročna sistematična in metodološko standardizirana opazovanja.  V drugem delu smo spoznali drugo, posamezniku bolj dosegljivo raven opazovanja – mikro-svet opraševalcev.

Z usposabljanjem bomo nadaljevali, in sicer zato, da bi vpeljali in preizkusili nov pristop k izobraževanju, ki temelji na naših bogatih izkušnjah s skupnostnim učenjem.

Doživite zanimivo in preprosto izkušnjo! Opazovali bomo opraševalce na cvetovih sončnic. Vsak zase ali kot skupina (na primer študijski krožek, društvo in podobno). Opazovanje bo organizirano in strokovno podprto. Prejeli boste preprosta navodila, na voljo pa vam bosta tako strokovnjaka za opazovanje opraševalcev kot projektna ekipa Andragoškega centra Slovenije (ACS).

Kako bo vse skupaj teklo?
  1. Najprej bomo razdelili sončnična semena prijavljenim. Izbrali smo nižjo sorto sončnic, ki je primerna tudi za sadnjo na balkonu.
  2. Vsi hkrati bomo sončnice posadili in čakali, da zacvetijo.
  3. Nato bomo opazovali, kaj sede na cvet. Tedensko oz. po navodilih bomo svoja opažanja tudi zapisali.
  4. Z usihanjem cvetov bomo opazovanje zaključili, podatke pregledali in izkušnjo skupaj z vami tudi predebatirali.

Ugotavljali bomo, ali se rezultati iz prekmurske ravnice razlikujejo od tistih v Vipavski dolini, obronkih Alp in planot Notranjske? Kaj opazim kot posameznik – organizator izobraževanja in kaj kot skupina, na primer študijski krožek? Ali so tisti, ki so že oblikovali skupnostni vrt ali se ukvarjali s čebelami bolj vztrajni in precizni opazovalci?

Kaj so naši cilji?
  • Sistematično opazovati paleto opraševalcev na sončničnih cvetovih.
  • Učiti se z opazovanjem.
  • Preizkusiti nov pristop k učenju – občestveno znanost – razpršeno organizirano učenje.
  • Zbrati podatke o opraševalcih sončnic za leto 2022.
  • Doseči vsaj 100 prijav in razpršenost po vsej Sloveniji.

Bodite zraven!  Prvi korak je prijava. Na spletni povezavi https://pro.acs.si/forms/opazovanje-obiskovalcev-soncnic/, ki jo lahko posredujete tudi drugim, bomo prijave zbirali en teden, torej do 23. maja (da pohitimo z nakupom semen). Naknadne prijave bodo možne do izteka meseca maja. Vabljeni kot posameznik ali kot skupina npr. študijski krožek.

Prijavljenim bomo nakupili sončnična semena in organizirali pripravljalno zoom srečanje prve dni junija. Celo poletje jim bomo nudili odziv in podporo. Opazovanje lahko tudi prekinejo (npr. zaradi odhoda na dopust). Jeseni bomo najboljše opazovalce nagradili z uporabnimi nagradami, prav vsem pa zagotovili prijetno, zanimivo in predvsem novo učno izkušnjo.

Lepo vabljeni!

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content