Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

20. 10. 2020

Socialna vključenost starajoče populacije in medgeneracijsko učenje – zadnji tematski sklop na platformi EPALE v tem letu

Demografska slika Evrope se spreminja in starejša populacija postaja vse številčnejša skupina prebivalstva Evropske unije, zato je zelo pomembno, da za to generacijo zagotovimo čim več priložnosti za učenje in jih vključujemo v strategije vseživljenjskega učenja in aktivnega državljanstva.

Starejši bodo lahko ostali polno družbeno aktivni, avtonomni in zdravi le, če bodo imeli dostop do izobraževanja, kulturnega in družbenega udejstvovanja. Vseživljenjsko učenje starejših mora zato predstavljati prednostno nalogo za ponudnike izobraževanj, ki morajo razviti visokokakovostne in ciljno usmerjene programe.

Medgeneracijsko učenje lahko s promocijo sodelovanja več generacij prispeva k večji socialni povezanosti.  Pobude v zadnjih letih, sodelovanje in dobre prakse s tega področja so prepoznane kot uspešna pot k vključujoči, dinamični in demokratični družbi.

Letošnji tematski fokus na portalu EPALE – Socialna vključenost starajoče populacije in medgeneracijsko učenje – bo odgovarjal na vprašanja, kot so:

  • Poznate politike, strategije in pobude, ki naslavljajo starejšo populacijo v vaši občini, regiji, državi, in na kaj se osredotočajo?
  • Kaj je po vašem mnenju ključno pri ohranjanju aktivnosti starejše populacije?
  • Ali je bilo ob pandemiji COVID-19 starejšim ljudem in njihovemu položaju posvečeno več pozornosti?
  • S katerimi ciljnimi skupinami ste že sodelovali in kakšna bi bila vaša priporočila za zagotovitev, da bodo odrasli tudi v starosti igrali aktivno vlogo v družbi?

Delite svoje izkušnje s skupnostjo EPALE preko spletnega dnevnikanovickoledarja dogodkov ali delite vir na to temo. 28. oktobra 2020 pa sodelujte v spletni razpravi, ki bo na enem mestu združila poglede na vsa (in še kakšno) že omenjena vprašanja. Spletno razpravo bo vodila Gina Ebner, tematska koordinatorica EPALE in generalna sekretarka Evropskega združenja za izobraževanje odraslih – EAEA. Stran bo za komentarje odprta od 19. oktobra naprej. Udeleženci se tako lahko predstavite in objavite svoje komentarje že vnaprej.

Vabljeni torej, da o razpisani temi razmišljate in delite z izobraževalci odraslih širom Evrope svoje poglede.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content