Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

5. 12. 2021

Šest občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic (ZSK), Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS (MK) podeljujejo nazive slovenskim občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi, bralni pismenosti in kulturi.

Pasica projekta Branju prijazna občina.

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, so že peto leto zapored podelili nazive Branju prijazna občina. Naziv so tokrat prejele občine: Kozje, Lendava, Ribnica, Mestna občina Slovenj Gradec, Trbovlje in Vodice.

Citat ob podelitvi priznanja Branju prijazna občina.

Od leta 2017 je nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi svoje nove projekte na tem področju. V letošnjem letu je komisija naziv za nadaljnja tri leta potrdila 12 občinam: Brežice, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Jesenice, Medvode, Slovenske Konjice, Šmartno pri Litiji, Tržič in Zreče.

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal  z namenom, občine spodbuditi k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci RS. Občine v svojih vlogah za pridobitev naziva izkazujejo visoko zavedanje o pomenu branja in knjige skozi odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe, še bolj pa je pomembno, tudi z lastnim razmislekom in ustvarjalnimi projekti.

Dogodek ob podelitvi nazivov, ki ga organizira Združenje splošnih knjižnic, v letu 2021 gosti Ministrstvo za kulturo. V njegovem imenu je občine, prejemnice naziva, nagovorila državna sekretarka, dr. Ignacija Fridl Jarc. Pomenljivo pa je tudi razmišljanje predsednika Skupnosti občin Slovenije, Petra Misja:

Celotno novico si lahko preberete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content