Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

11. 4. 2023

Projekti in zanimivosti iz CIPRE

Marčevska izdaja novičnika CIPRA AlpMedia prinaša zanimive novice. Nekatere so povezane s projekti te čezmejne alpske organizacije, druge pa opozarjajo na pereče okoljske probleme.

CIPRA si prizadeva za krepitev pastirskih organizacij in mrež, tako da bi te prenašale znanje med seboj. Enotno gospodarjenje, tudi odnos do divjih živali, lahko poveča kakovost življenja vseh. Od letošnjega leta obstaja daljinska pešpot Via Alpina, ki obravnava pomembne teme: vključevanje, varstvo okolja in podnebne spremembe vzdolž poti.

Novice iz CIPRE

Med aktualnimi temami izpostavimo dve. Avtor Andreas Radin se v uvodnem prispevku sprašuje, kako to, da države namenjajo visoke zneske subvencij za okoljsko škodljive projekte. Pohodniki za oddih vedno pogosteje izbirajo (iste) gorske cilje. Zato po mnenju Katarine Žemlja, sodelavke CIPRE Slovenija, nujno potrebujemo strateško upravljanje obiskovalcev.

Sodelujte v rubriki VerbaAlpina – prispevajte poimenovanje za vreme. Prenesite si podkast – prisluhnite zanimivim razpravam in glasovom iz vseh alpskih držav.

1. aprila pa je izšla posebna izdaja novičnika. Na prvi pogled gre za relevantne novice, ob pozornem branju pa zaznamo šaljivost. K preprečevanju taljenja snega v Alpah so pristopili strokovnjaki novoustanovljenega Raziskovalnega inštituta za sončno geoinženirstvo, na prihodnjih olimpijskih igrah pa na bi nogomet igrali kar na snegu … Pozabavajte se tudi s temi informacijami.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content