Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

2. 8. 2023

Prihodnost poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi

V študiji z naslovom The future of vocational education and training in Europe so predstavljene ugotovitve triletnega raziskovalnega projekta o prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja (PIU) v Evropi. V raziskavi so pod okriljem Cedefopa sodelovali raziskovalci in strokovnjaki s tega področja iz vse Evrope. Njen cilj je bil razumeti trenutno stanje evropskega PIU ter način, kako se lahko odzove na prihodnje izzive.

Zbirno poročilo obravnava ugotovitve o

  • vsebini in izvajanju PIU,
  • praksah ocenjevanja ter
  • povezavi med začetnim in nadaljevalnim PIU.

Študija prinaša tudi analizo po državah. Zagotavlja pomemben vpogled v razvoj poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi v zadnjih treh desetletjih, ponazarja opazovane trende in razvoj ter težnje po zbliževanju med državami in sistemi.

Naslovnica in citat iz študije The future of vocational education and training in Europe.

Poklicno izobraževanje in usposabljanje v zadnjem času presega začetne priprave na trg dela, saj v programih poklicnega izobraževanja in usposabljanja sodeluje vse več odraslih. To zahteva individualne učne načrte in priznavanje predhodnega učenja.

Cedefop od leta 2015 postavlja temelje za razumevanje prihodnosti evropskega poklicnega izobraževanja in usposabljanja in prispeva h krepitvi primerjalnih raziskav na tem področju. V poročilu poudarjajo potrebo po stalnem razmisleku o prihodnosti poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Vabimo vas k branju publikacije.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content