Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

15. 3. 2022

Predstavljeni rezultati regionalnega posvetovanja Evrope in Severne Amerike za CONFINTEA VII

V okviru priprav na sedmo mednarodno konferenco o izobraževanju odraslih (CONFINTEA VII) sta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Unescov Inštitut za vseživljenjsko učenje (UIL) organizirala dvojno spletno konferenco Učenje in izobraževanje odraslih odločno odgovarjata na izzive prihodnosti (Adult Learning and Education – The Resilient Response to Future Challenges. Paving the Way to CONFINTEA VII in 2022). Drugi dan konference, ki je bila 8. in 9. septembra 2021, je bil namenjen regionalnemu posvetovanju predstavnikov Unescovih držav članic iz Evrope in Severne Amerike za CONFINTEA VII.

Februarja so na spletni strani UIL objavili vse dokumente, ki predstavljajo rezultate regionalnih posvetovanj. Med njimi so tudi priporočila z naslovom CONFINTEA VII Regional Preparatory Conference for Europe and North America: priorities, challenges and recommendations, ki so nastala po septembrski konferenci. Temeljijo pa na rezultatih še dveh srečanj: prvo je 8. septembra 2021 organizirala kanadska organizacija za izobraževanje odraslih ICAE v sodelovanju z nacionalnimi deležniki in organizacijami civilne družbe, drugo pa je bilo 13. septembra 2021 z deležniki učenja in izobraževanja odraslih iz Združenih držav Amerike.

Regija Evrope in Severne Amerike je geografsko, gospodarsko, politično, socialno, etnično, jezikovno in kulturno raznolika. Vendar imajo države v regiji eno skupno demografsko značilnost: staranje prebivalstva. Mladi (stari od 0 do 14 let) predstavljajo 15,6 odstotka prebivalstva regije. Osebe, stare od 15 do 64 let, predstavljajo 65,6 odstotka prebivalstva. Starejši ljudje (stari 65 let in več) predstavljajo 18,9 odstotka prebivalstva (EACEA, 2021). Demografski premiki, četrta industrijska revolucija, globalizacija in podnebne spremembe močno spreminjajo gospodarstvo in trg dela. Te preobrazbe imajo velike posledice za naravo dela, zaposlitvene strukture, vsebino delovnih mest in potrebna znanja in spretnosti.

Podrobnosti najdete tukaj. CONFINTEA VII bo letos junija v maroškem Marakešu.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content