Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

17. 5. 2024

Predstavitev knjige Krhka ravnotežja v Nabrežini

SKD Igo Gruden prireja predstavitev knjige Krhka ravnotežja: Podnebne spremembe in odziv primorskih agrarnih skupnosti nanje. Dogodek bo v četrtek, 23. maja, ob 20. uri v Kulturnem domu Igo Gruden v Nabrežini.

Na nabrežinski predstavitvi bosta knjigo predstavila urednici, dr. Nevenka Bogataj in Marica Uršič Zupan, ter eden od soavtorjev knjige in predstavnik agrarne skupnosti Breginj Nejc Lenkič. Večer bosta uvedli in moderirali Katarina Juriševič in Jasna Simoneta.

Naslovnica knjige Krhka ravnotežja s citatom Karla Grgiča: »Sporočilo te odlične knjige je zato med drugim tudi klic po nadaljnjem aktivnem in skupn(ostn)em gospodarjenju z zemljišči, ki so jih Slovenci zlasti na Tržaškem v velikanskem obsegu žrtvovali za javno korist – avtoceste, elektrovode, industrijske obrate in ostalo infrastrukturo.«

Knjigo je lani izdal Andragoški center Slovenije. Prikazuje primarne podatke o obstoju agrarnih skupnosti, o vremenu na različnih primorskih lokacijah in nadmorskih višinah ter o članih agrarnih skupnosti. Obenem spregovori o odzivu slovenskih gozdnih združb na podnebne spremembe na Primorskem (alpski in sredozemski del Slovenije), analizira in k izobraževanju spodbuja novo, v izobraževalni praksi redko videno ciljno skupino.

Za skupnost na Tržaškem bo zagotovo najbolj zanimiv del, ki je posvečen jusom. Avtorji med drugim analizirajo pozitivne učinke delovanja jusov v praksi zadnjih let, tako za družbo kot za okolje. Obenem pa pojav jusov v bodočnosti odpira še druga vprašanja. To so staranje njihovih članov, opuščanje praks in znanja, drobljenje in izguba občutka skupnosti, pa tudi nepoznavanja tega, kdo in kaj so jusi (in ne le med novonaseljenimi).

Vabljeni v Nabrežino!

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content