Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

26. 9. 2018

Praznujemo evropski dan jezikov 2018

Vsako leto 26. septembra po vsej Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001.

Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja.

Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja.

Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave.

Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi.

Ob evropskem dnevu jezikov prirejajo po vsej Evropi številne prireditve, tudi v Sloveniji. Osrednja prireditev je bila že včeraj, 25. septembra, v Hiši EU na Dunajski 20. V sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo so predstavili najboljše jezikovne projekte v šolah ter jim podelili priznanja. Drugi del prireditve pa je bil namenjen predavanjem o vplivih med jeziki v slovensko govorečem prostoru.

Več o brezplačnih dogodkih med 26. in 28. septembrom si lahko ogledate tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content