Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

22. 9. 2021

Pogled na izobraževanje 2021 – mednarodni zbornik kazalnikov OECD

Izšel je novi zbornik kazalnikov Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pogled na izobraževanje 2021: kazalniki OECD (Education at a Glance 2021: OECD Indicators). Ob izdaji zbornika so pripravili tudi publikacijo o vplivu epidemije na izobraževanje z naslovom The State of Global Education: 18 Months into the Pandemic.

Pogled na izobraževanje 2021 je letos prvič na voljo tudi kot interaktivna publikacija.

Najobširnejši pregled izbranih mednarodno primerljivih podatkov o učinkih, rezultatih in vplivu izobraževanja, dostopu, vključenosti in napredovanju skozi šolski sistem, finančnih virih, vloženih v izobraževanje, obsegu pouka za učence, o učiteljih in ravnateljih, njihovih plačah, učni in delovni obveznosti. Zbornik letos dopolnjujeta dva nova kazalnika o mehanizmih in formulah za dodeljevanje javnih sredstev.

V središču pozornosti letošnje publikacije je pravičnost v izobraževanju. Podatki o različnih razsežnostih pravičnosti in zagotavljanju enakih možnosti vsem udeležencem izobraževanja potrjujejo moč in odgovornost izobraževanja za življenjske poti posameznikov. Spol, socialno-ekonomski status, država rojstva, geografski položaj ostajajo pomembni dejavniki vključenosti in uspešnosti v izobraževanju, dosežkov pri učenju in na trgu dela.

Andreas Schleicher, direktor Direktorata za izobraževanje in spretnosti pri OECD, je na virtualnem predstavitvenem dogodku razkril najnovejše podatke o uspešnosti izobraževalnih sistemov v 38 državah članicah in partnerskih državah OECD iz celega sveta. Vabimo k ogledu!

Poudarki, preglednice, grafični prikazi ter celotna publikacija so dostopni na spletni strani OECD, kjer lahko dostopate tudi do posnetka novinarske konference, na kateri so predstavljali zbornik. Med predstavitvami, ki jih za posamezne države pripravijo v Sekretariatu OECD, je na voljo tudi predstavitev za našo državo (Country note – Slovenia, Poudarki o Sloveniji). Več o zborniku lahko preberete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content