Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

3. 6. 2020

Platforma LLLP o novem proračunu EU: sinergije med programi bodo ključne za izobraževanje!

Člani Platforma za vseživljenjsko učenje (LLLP) se sprašujejo, ali je nov predlog poračuna EU skladen z evropskimi ambicijami? Kakšne bodo posledice novo predlaganega proračuna EU, ki novemu programu Erasmus+ namenja 24,6 milijarde?

Evropska komisija je 27. maja objavila prenovljen predlog večletnega finančnega okvira EU 2021–2027, ki vključuje tudi težko pričakovani sklad za okrevanje. Gre za finančni paket, namenjen učinkovitemu soočanju s posledicami zdravstvene krize. Skladno z novim predlogom znaša skupni obseg sredstev 1.850 milijard EUR.

LLLP pozdravlja ambiciozen finančni sveženj. Kljub temu pa so zaskrbljeni, ker ključna vloga izobraževanja, usposabljanja in vseživljenjskega učenja pri okrevanju in splošni prihodnosti Evrope ni dovolj prepoznana. Dejansko predlagani proračun za program Erasmus+, ki je nižji od predlagane podvojitve, ne ustreza ambicijam, ki sta jih pred pandemijo izrazila tako Evropski parlament kot predsednica EK Ursula Von der Leyen.

Izobraževanje, usposabljanje in vseživljenjsko učenje ostajajo gonilna sila socialne povezanosti, gospodarske blaginje in inovacij, hkrati pa so ključnega pomena za osebni in poklicni razvoj ter dobro počutje vseh ljudi po Evropi. Pomembni so za opolnomočenje državljanov za vsakodnevno življenje.

Program Erasmus+, na primer, je že večkrat dokazal svojo izjemno vlogo pri spodbujanju razvoja veščin na različnih področjih: spodbuja občutek evropske pripadnosti in solidarnosti ter podpira čezmejno sodelovanje med učečimi se, izobraževalci, organizacijami civilne družbe in oblikovalci politike. Glede na daljnosežen vpliv pandemije na naše sisteme izobraževanja in usposabljanja, vključno z naložbenimi vrzelmi v digitalne rešitve, ki so se pokazale v tem času, potrebujemo ustrezno financiranje tega programa bolj kot kdaj koli prej.

Celotno novico si lahko preberete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content