Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

2. 10. 2023

Osrednja tema letošnjega Pogleda na izobraževanje je poklicno izobraževanje in usposabljanje

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v začetku septembra objavila publikacijo Pogled na izobraževanje 2023 (Education at a Glance (EAG) 2023). Mednarodni zbornik predstavlja najbolj verodostojen vir podatkov o strukturi, financah in uspešnosti izobraževalnih sistemov v državah OECD in partnerskih gospodarstvih, ki se objavljajo vsako leto.

Več kot 100 grafov in preglednic v tej publikaciji ter povezave do številnih drugih podatkov, ki so na voljo v podatkovni zbirki o izobraževanju, zagotavlja ključne informacije o rezultatih izobraževalnih ustanov, učinkih učenja v državah, dostopu, udeležbi in napredovanju v izobraževanju, finančnih virih, vloženih v izobraževanje, ter učiteljih, učnem okolju in organizaciji šol.

V središču pozornosti letošnjega Pogleda je poklicno izobraževanje in usposabljanje.

Ta izdaja vključuje tudi novo poglavje Zagotavljanje nadaljnjega učenja za ukrajinske begunce. V njem so predstavljeni rezultati raziskave OECD 2023, v kateri so bili zbrani podatki o ukrepih, ki so jih države OECD sprejele za vključevanje ukrajinskih beguncev v svoje izobraževalne sisteme.

Ob izdaji EAG 2023 so pripravili tudi publikacijo Spotlight on Vocational Education and Training. Bralcu predstavljajo podatke in analize o poklicnem izobraževanju in usposabljanju iz letošnjega zbornika.

Na spletni strani OECD je publikacija Pogled na izobraževanje 2023 objavljena z vsemi spremljajočimi dokumenti in podatki. Vabimo vas k prebiranju povzetka v slovenščini.

OECD je ob objavi zbornika pripravil predstavitev z naslovom Svetovno izobraževanje danes: Spoznanja ob predstavitvi publikacije Education at a Glance 2023. Posnetek je na voljo  tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content