Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

30. 8. 2023

»Ohranjati in varovati moramo raznolikost naših sistemov znanja«

Unesco se že dolgo ukvarja z raziskovanjem vloge tehnologije in umetne inteligence v izobraževanju. Spodbuja jo kot orodje za odpravljanje vrzeli v izobraževanju v številnih državah in podporo ciljem trajnostnega razvoja, ki so jih določili Združeni narodi.

V začetku julija je Unesco objavil nov dokument Generativna umetna inteligenca in prihodnost izobraževanja (Generative AI and the Further of Education), ki ga je napisala Stefania Giannini, pomočnica generalnega direktorja Unesca za izobraževanje. V njem osvetljuje možnosti, priložnosti in izzive generativnih orodij umetne inteligence za učenje.

Naslovnica GEM 2023 in šest glavnih sporočil poročila.

Avtorica meni, da nas umetna inteligenca sili, da si zastavljamo vprašanja o ‘znanem svetu’, ki ga običajno jemljemo kot izhodišče za izobraževanje. Prepričana je, da se ne moremo več spraševati, kako se pripraviti na svet umetne inteligence. Poglobiti se moramo v vprašanja, kot so: Kako naj bo videti svet z umetno inteligenco? Kakšne vloge bi morala imeti ta močna tehnologija in pod kakšnimi pogoji? Kdo odloča?

Dokument poziva k takojšnjemu ukrepanju, da bi zagotovili vključevanje teh novih tehnologij v skladu s človekovimi vrednotami in željami.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content