Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

27. 2. 2020

Odkrijte nove dimenzije odnosov na Tednu možganov 2020 – ODPOVEDANO

Tema in naslov letošnjega Tedna možganov je Človek ni otok. Med 16. in 20. marcem ste vabljeni na predavanja, delavnice in ogled filmov, ki jih pripravlja Slovensko društvo za nevroznanost – Sinapsa.  Z dogodki bodo osvetlili odnose, s katerimi se srečujemo vsak dan in so temelj našega obstoja.

Spraševali se boste, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem. Zanimalo vas bo, kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobili se boste v vprašanja o evolucijskem razvoju socialnih možganov ter razpravljali o psiholoških vidikih odnosov do sebe in drugih.

Razpravljali boste o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Zanimalo vas bo, kako okoljski in socio-kulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj in med skupinami, vključno z diskriminacijo, predsodki in stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, imamo na drugi strani osamljenost in socialno izolacijo – dotaknili se bomo obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Seznam dogodkov najdete tukaj. Predavanja bodo potekala na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Peterlinov Paviljon) na Jadranski ulici 26. Delavnice in nekatere projekcije filmov pa bodo v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content