Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

9. 9. 2019

Ob mednarodnemu dnevu pismenosti

Na pobudo Unesca 8. september po vsem svetu praznujemo mednarodni dan pismenosti. Letos je v ospredju tema Pismenost in večjezičnost. To je priložnost za ponovni premislek o temeljnem pomenu jezika in njegove raznolikosti tako za posameznika kot družbo.

Vabimo vas, da preberete poslanico  generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay, v kateri je poudarila, da jezik za posameznika predstavlja orodje za komunikacijo, vseživljenjsko učenje in vključenost v družbo ter delovno okolje. Prav tako je tesno povezan z identiteto, kulturo, svetovnimi nazori in izkustvenimi sistemi.

Letošnji mednarodni dan pismenosti  bodo z različnimi dogodki obeležili po vsem svetu (ILD celebrations around the world). Osrednji Unescov dogodek, mednarodna konferenca, posvečena letošnji krovni temi, bo danes, 9. septembra, na sedežu Unesca v Parizu (program). V sklopu konference bodo petim nagrajencem izročili tudi Unescove nagrade za dosežke na področju pismenosti. Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani.

V Sloveniji bomo dan pismenosti obeležili z novinarsko konferenco, ki bo danes, 9. septembra, ob 12. uri v Klubu Cankarjevega doma. Z njo se začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal do 13. oktobra, ko se bo sklenil tudi Teden otroka. Z njim se organizatorji pridružujejo evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne dejavnosti po vsej Evropi zato, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content