Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

7. 9. 2018

Mednarodni dan pismenosti

8. septembra po vsem svetu praznujemo mednarodni dan pismenosti. Letos ga obeležujemo na temo Pismenost in razvoj spretnosti. Hiter vsestranski razvoj bistveno spreminja način življenja, dela, učenja in druženja povsod po svetu. Kljub doseženemu napredku se zahteve po različnih spretnostih razvijajo še hitreje in prinašajo nove izzive. Letos mednarodni dan pismenosti raziskuje in poudarja celostne pristope razvoja spretnosti, ki hkrati pripomorejo k izboljšanju življenja in dela ljudi ter prispevajo k pravični in trajnostni družbi.

Vabimo vas, da preberete poslanico nove generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay, ki je novembra 2017 na tem mestu zamenjala Irino Bokovo. V njej je med drugim zapisala: “Pismenost je prvi korak k svobodi, k osvoboditvi iz družbenih in ekonomskih omejitev. To je predpogoj za razvoj, tako osebni kot družbeni. Zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem.”

Letošnji mednarodni dan pismenosti  bodo z različnimi dogodki obeležili po vsem svetu. Osrednji Unescov dogodek, mednarodna konferenca Pismenost in razvoj spretnosti, je že danes, 7. septembra, na sedežu Unesca v Parizu. Na njej bodo med drugim podelili tudi Unescove mednarodne nagrade za pismenost.

Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani, kjer je objavljen tudi zanimiv promocijski video.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content