Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

15. 1. 2018

Manifest civilne družbe za razvoj Slovenije

Manifest civilne družbe za razvoj Slovenije z nadnaslovom Za družbo blaginje v trdni mreži življenja je odziv civilnodružbenih organizacij na aktualne družbene probleme. Pri pripravi besedil je sodelovalo več kot 30 nevladnih organizacij  in strokovnjakov, ki delujejo na področjih sociale, varstva okolja, družboslovja in gospodarstva, med njimi tudi sodelavka ACS, dr. Nevenka Bogataj.

Manifest je namenjen spodbujanju razmisleka širše javne ter politične in akademske razprave o prihodnjih potrebnih korakih v Sloveniji in preseganju slabosti razvojnega trenutka.

Avtorji manifesta si ne delajo utvar, da so rešitve prepoznanih družbenih problemov enostavne. Osvetlijo ključna področja, ki jih je potrebno v družbi (ponovno) poudariti oziroma se moramo o njih več pogovarjati: osnovne vrednote, človekove pravice in tudi pravice narave, odprto družbo, demokracijo, integriteto oblasti, javno dobro, socialno varnost, kazalnike blaginje, vključujoče razvojno načrtovanje, javne finance, vzdržno gospodarstvo ter odprtost in globalno odgovornost družbe. Opozorijo tudi na vlogo kulture in pomen zdravja. Tem sledijo opisi specifičnih rešitev na izbranih področjih (demokratizacija, delo, reforma proračuna, energetika, mobilnost, hrana, stanovanjska politika, gospodarstvo, znanje, migracije) in korakov za njihovo doseganje.

Povzetek Manifesta si lahko ogledate tukaj.

 

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content