Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

13. 10. 2023

Ljubljanski manifest o branju na višji ravni – za spreminjanje bralnih navad

V torek, 10. oktobra 2023, je bil v časopisih Delo in Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljen Ljubljanski manifest o branju na višji ravni. Manifest poudarja pomen knjižnega branja v digitalni dobi. Predstavitev dokumenta bo eden od stebrov programa častnega gostovanja Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Napisali so ga štirje mednarodni raziskovalci branja in založništva: Miha Kovač z Univerze v Ljubljani, ki je tudi sokurator slovenskega programa v Frankfurtu, Anne Mangen z Univerze v Stavangerju, Andre Schüller-Zwierlein z Univerze v Regensburgu in Adriaan van der Weel z Univerze v Leidnu.

Fotografija strani iz Dela, kjer je bil objavljen Ljubljanski manifest o branju na višji ravni in citat iz dokumenta.

V zadnjih letih je prišlo do velikih sprememb v bralnih navadah ljudi. Digitalne tehnologije spreminjajo načine, kako živimo, komuniciramo, delamo, študiramo in tudi kako beremo. Čeprav ponujajo veliko možnosti za nove oblike branja, raziskave kažejo, da digitalno okolje negativno vpliva na dolge oblike branja in bralno razumevanje.

Ljubljanski manifest o branju na višji ravni je nastal na podlagi daljšega besedila z naslovom Why higher-level reading is important. Že omenjeni avtorji so ga pripravili pred dvema letoma. V njem so povzeli številne študije in raziskave, ki dokazujejo, zakaj moramo tudi v digitalni dobi ohraniti sposobnost branja daljših in kompleksnih knjižnih besedil.

Manifest ne nasprotuje razvoju digitalnih tehnologij, opozarja pa, da bo človeška družba slabša, če bodo ljudje opuščali branje zahtevnejših besedil. Poudarja na »vseživljenjski pomen branja na višji ravni za kritično mišljenje, ki je pogoj za uspešno delovanje demokratične družbe.«

Logotip Ljubljana Reading Manifesto.

Na spletni strani manifesta lahko preberete več o njegovih strokovnih osnovah. Dokument lahko tudi podpišete.

Manifest bo na frankfurtskem knjižnem sejmu predstavljen v sredo, 18. oktobra. Objavljen bo v različnih evropskih medijih. Podprlo ga je več založniških in literarnih združenj: Nemška akademija za jezik in slovstvo, Mednarodno združenje založnikov (IPA), Evropska zveza založnikov (FEP), Mednarodno združenje PEN, Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY), Konzorcij evropskih organizacij za promocijo branja (EURead) in Mednarodna zveza bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA).

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content