Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

11. 8. 2021

Karierno svetovanje za odrasle v spreminjajočem se svetu dela

Karierno svetovanje je temeljni vzvod politike, ki z nasveti in informacijami o možnostih zaposlitve in usposabljanja pomaga odraslim uspešno krmariti po nenehno razvijajočem se trgu dela.

Pandemija covid-19 je poudarila pomen storitev kariernega svetovanja. Mnogi odrasli so izgubili službo in potrebujejo pomoč pri iskanju poklicnih možnosti na spreminjajočem se trgu dela, kjer so podjetja že, verjetno pa bodo še intenzivneje pospešila sprejetje digitalnih tehnologij v imenu zaščite pred pandemijo.

V primerjavi s storitvami poklicnega usmerjanja za mlade so storitve za odrasle deležne skope pozornosti politike. Malo je znano, kako pogosto se uporabljajo obstoječe storitve za odrasle.

Poročilo z naslovom Career Guidance for Adults in a Changing World of Work obravnava pobude na področju kariernega svetovanja za odrasle v državah OECD.

Glede na izkušnje predlaga, kako okrepiti sisteme kariernega svetovanja za odrasle v smislu pokritosti in vključenosti, zagotavljanja in izvajanja storitev, kakovosti in vpliva ter upravljanja in financiranja.

Ugotovitve poročila temeljijo na podatkih, zbranih s pomočjo Ankete o kariernem svetovanje za odrasle za leto 2020 ( 2020 Survey of Career Guidance for Adults SCGA). 

Spletne ankete so izvedli v šestih državah (Čile, Francija, Nemčija, Italija, Nova Zelandija in Združene države Amerike), da bi bolje razumeli uporabniško izkušnjo odraslih s kariernim svetovanjem in vse ovire, s katerimi se lahko srečujejo odrasli pri dostopu do teh storitev.

Publikacijo lahko brezplačno preberete na spletu.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content