Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

9. 1. 2024

EAEA predstavlja poročila o pogledu civilne družbe na izobraževanje odraslih v Evropi 2023

Predstavljajte si, da pridete v novo državo in ne znate jezika, morda morate sredi vojne na novo ustvariti svojo poklicno pot, ali pa zaradi bolezni zapustiti šolo, ne da bi dobili diplomo … Vse to se je zgodilo Fakhri, Oleksandri in Kayli. Kaj je bil prelomni trenutek v njihovih zgodbah? Izobraževanje odraslih.

Letos so v poročilih, ki jih vsako leto zbere Evropsko združenje za izobraževanje odraslih – EAEA, izpostavili tudi zgodbe učečih se. Najnovejša izdaja poročila z naslovom Civil society view on adult learning and education in Europe tako ponuja pogled civilne družbe na nedavne dogodke na področju učenja in izobraževanja odraslih v Evropi. Osvetljuje izzive, s katerimi so se soočali posamezniki, ki so z izobraževanjem odraslih premagali ovire.

Naslovnica o pogledu civilne družbe na izobraževanje odraslih v Evropi 2023, ki ga vsako leto pripravlja združenje EAEA.

Poročila 27 držav članic EAEA kažejo, da so nacionalne politike izobraževanja odraslih močno osredotočene na potrebe trga dela, učeči se odrasli pa nimajo priložnosti vplivati na oblikovanje politik.

Vabimo vas torej, da obiščete spletno mesto https://countryreport.eaea.org/, kjer boste našli tudi poročilo za Slovenijo in Marijino zgodbo.

Marija, 75 let, upokojenka

Marija se je rednemu univerzitetnemu programu pridružila takoj, ko se je upokojila. Pred tem to preprosto ni bilo mogoče. Danes je Marija strastna bralka, redna obiskovalka glasbenih koncertov in najrazličnejših razstav, prostovoljka ob vsaki priložnosti v številnih ustanovah, predvsem pa se uči od vsakega človeka, ki ga sreča. In srečuje veliko ljudi.

 

(iz Marijine zgodbe)

Poročila iz prejšnjih let lahko poiščete tukaj.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content