Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

24. 9. 2021

Dober tek! v Dnevih evropske kulturne dediščine 2021

Danes, 24. septembra 2021, se začenjajo 31. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Teden kulturne dediščine (TKD). Med 25. septembrom in 9. oktobrom 2021 se bo na temo Dober tek! zvrstilo več kot 350 dogodkov v 150 krajih širom po Sloveniji in v zamejstvu.

Osrednja tema najbolj prepoznavnega kulturnega dogodka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, na katerem sodeluje petdeset držav podpisnic Evropske kulturne konvencije, je letos Dediščina za vse. Vključujoča in raznolika dediščina, ki pritegne najširšo javnost, v ospredje postavlja raznolikost in poudarja, da nas interakcija med ljudmi ali skupinami, ki izhajajo iz različnih kulturnih okolij, bogati. Hrana je v svoji raznolikosti nekaj, kar nas povezuje. Zato lahko rečemo, da se skupni evropski temi pridružuje tudi Slovenija s temo Dober tek!. Hkrati se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za evropsko gastronomsko regijo.

Podrobnosti o dogajanju najdete na spletni strani https://www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd. Ponujajo res bogate vsebine.

Naj ob tej priložnosti povabimo še na ogled dveh zgovornih filmov:

  • v dokumentarnem filmu Evropa: skupna dediščina se poklonijo dinamični mreži nacionalnih koordinatorjev in projektnim vodjem dediščinskih skupnosti,
  • v Kroniki Dnevov evropske kulturne dediščine: Gruzija, Anglija in Slovenija pa se predstavlja skupina mladih Idrija 2020, film pa govori o tem, kaj dediščina pomeni udeležencem dogodkov DEKD in kaj navdihuje njihove organizatorje, da so eni glavnih motivatorjev za ohranjanje dediščine, ki je skupna več kot 830 milijonom ljudi na evropski celini (trailer, film).

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content