Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

8. 9. 2022

Danes obeležujemo mednarodni dan pismenosti

8. september po vsem svetu praznujemo kot mednarodni dan pismenosti. Letošnja tema ponuja priložnost za ponovni razmislek o temeljnem pomenu prostorov za učenje pismenosti za krepitev odpornosti ter zagotavljanje kakovostnega, pravičnega in vključujočega izobraževanja za vse. Vabimo vas, da si preberete poslanico generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay ob tem dnevu.

Na svetovni ravni bo 8. in 9. septembra v Slonokoščeni obali organiziran dvodnevni hibridni mednarodni dogodek.

Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani.

Pasica in citat ob mednarodnem dnevu pismenosti.

Kaj pa pripravljamo v Sloveniji?

9. septembra 2022 bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani celodnevni nacionalni posvet z naslovom Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa. Organizatorji posveta – Bralno društvo Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo – so v vabilu zapisali, da je »ob bralni pismenosti prav vizualna pismenost ključna pri razumevanju branja kot vrednote, obenem pa pomembna za razvijanje drugih specifičnih in dandanes nujno potrebnih pismenosti, kot sta na primer medijska in digitalna«.

Z nacionalnim posvetom se bo uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2022 (NMSB2022) z akcijo Beremo skupaj. Rdeča nit letošnjih dogodkov, ki bodo tekli vse do 9. oktobra, je prepletanje branja in gibanja. Izhodišče je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

Dogodkovnik, ki smo ga zasnovali na ACS, se že polni. Obiščite prireditve po vsej Sloveniji.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content