Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

21. 2. 2019

Danes obeležujemo mednarodni dan maternega jezika

Novembra 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. S tem je želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti ter večjezičnosti v svetu. Jezik je eden izmed najmočnejših orodij za ohranjanje in razvijanje naše materialne in nematerialne dediščine.

Kljub svoji ogromni vrednosti jeziki po vsem svetu izginjajo z zaskrbljujočo hitrostjo. Po podatkih Unesca je ogroženih vsaj 43 odstotkov od približno 6000 svetovnih jezikov, pri čemer 40 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do izobraževanja v svojem jeziku.

Mednarodni dan maternega jezika letos poteka v okviru mednarodnega leta avtohtonih jezikov 2019 (International Year of Indigenous Languages – IYIL 2019) z naslovno temo Avtohtoni jeziki so pomembni za razvoj, izgradnjo miru in spravo.

Na spletni strani Ministrstva za kulturo so ob današnjem dnevu med drugim zapisali: » … slovenščina je vitalen jezik, dobro služi potrebam svojih govork in govorcev in ne spada med ogrožene jezike. Živi pa na prostoru bogatih kulturnih prepletanj ter bliskovitih tehnoloških sprememb in v teh okoliščinah je lahko ranljiva. Kot dragoceno kolektivno dediščino in osnovno orodje vzpostavljanja odnosov ves čas pozorno spremljamo njeno dinamiko in motrimo pogoje njenega razvoja.«

Društvo slovenskih pisateljev in dr. Šiftarjeva fundacija prirejata danes ob mednarodnem dnevu maternega jezika in 100. obletnici priključitve Prekmurja k matici večer z ustvarjalci iz Prekmurja z naslovom Povej mi kaj lepega. Prireditev bo v Cankarjevem domu v Ljubljani.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content