Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

4. 9. 2023

Avgustovske novice iz Cipre

V 6. številki alpMedia Newsletter se avtorji ukvarjajo z raznoliko problematiko okolja.

Živeti in delati v gorah je projekt, s katerim želijo oživiti vaške skupnosti v Furlaniji – Julijski krajini na severu Italije. Posamezniki so imeli možnost brezplačno poskusno bivati v enem od sedmih naselij, ki postajajo prazna.

Serena Arduino, sopredsednica CIPRE International, v rubriki Stališče razmišlja o nedavno sprejetem Zakonu o obnovi narave. Z njim so se vse države članice EU zavezale, da bodo uvedle ukrepe, s katerimi bo mogoče obnoviti poškodovane ekosisteme.

Med novicami je objavljen prispevek o pomenu železniškega tovornega prometa v Alpah. Cestna vozila, tudi električna, namreč slabo vplivajo na okolje, saj povzročajo zastoje.

Cipra Alp Media 4-2023

Uredništvo se ni moglo izogniti poročanju o nedavnem vremenskem dogajanju. Navezali so ga na informacijo o projektu  MultiBios. Pod vodstvom avstrijske Univerze za naravne vire in uporabne življenjske vede (BOKU) bo opravljena obsežna analiza podnebne odpornosti biosfernih parkov na območju Avstrije, Nemčije in Švice. Rezultati bodo na voljo tudi sosednjim državam. Vodja projekta Wolfgang Pfefferkorn iz CIPRE International, o tem pravi: »Naučiti se moramo bolje upravljati tovrstna multipla podnebna tveganja.«

V novičniku poiščite še zanimivosti in druge prispevke, vabila na dogodke in prireditve ter slišne Alpe, kot imenujejo svoj podkast. Na spletni strani Cipre se lahko naročite ne e-novice.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content