Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

18. 11. 2022

Andragoška spoznanja (tudi) o izobraževanju odraslih v času neoliberalizma

Drugo letošnjo številko Andragoških spoznanj je težko na kratko predstaviti. Vsebuje namreč same zanimive prispevke, ki se ukvarjajo z bližnjimi, aktualnimi temami. Avtorici uvodnika izobraževanje odraslih (IO) postavljata v kontekst neoliberalne sedanjosti. K več enakosti bi prispevali z radikalnim izobraževanjem, ki bi ga sooblikovali predstavniki manjšin, migranti in begunci. To je osrednja tema izdaje. Nanjo so uglašeni štirje prispevki.

V osrednjem delu publikacije je objavljen esej Tomaža Grušovnika, ki pod drobnogled postavlja Freirejevo Pedagogiko zatiranih.

Pasica, ki prikazuje vsebino 2. številke Andragoških spoznanj 2021 – zdravstveno pismenost odraslih.

V rubriki Poročila/odmevi/ocene avtorica, učiteljica v programu ZIP, razgrinja jezikovne ovire, s katerimi se soočajo novi priseljenci iz republik bivše Jugoslavije. Med knjižnimi novostmi sta izpostavljeni dve knjigi; The language of here: Tukaj smo in Eseji iz kritične pedagogike.

Zelo zanimiv je intervju s Sinthujanom Varatharajahom, esejistom, ki živi v Berlinu. Ukvarja se predvsem s problematiko oseb brez državljanstva, azilne politike, geografije in selitev. Te tematike razširja po spletnih družbenih omrežjih, predvsem Instagramu. Sarah Kunz se je z njim pogovarjala o številnih zanimivih rečeh. Intervju nosi naslov Učenje po instagramu.

Tiskano različico lahko dobite v Knjižnici ACS, vsi prispevki pa so tudi prosto dostopni na spletu.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content