Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

7. 9. 2023

8. september – mednarodni dan pismenosti

Jutri bomo po vsem svetu obeležili mednarodni dan pismenosti. Letošnja tema »Spodbujanje pismenosti za svet v prehodu: Gradimo temelje za trajnostne in miroljubne družbe« ponuja priložnost za ponovni razmislek o vlogi pismenosti pri oblikovanju bolj vključujočih, miroljubnih, pravičnih in trajnostnih družb. Vabimo vas, da si preberete poslanico generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay ob tem dnevu.

Na svetovni ravni bo Unesco 8. septembra v Parizu organiziral hibridni mednarodni dogodek. Na prireditvi bodo podelili mednarodne nagrade za pismenost, s katerimi bo nagradil izjemne programe opismenjevanja.

Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani.

Pasica in citat ob mednarodnem dnevu pismenosti.

Kaj pa pripravljamo v Sloveniji?

Med 4. in 8. septembrom 2023 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani na ogled potujoča razstava Portreti branja. Na njej so predstavljene arhitekturne in oblikovalske rešitve, ki so prispele na javni natečaj ACS za spodbujanje branja v javnem prostoru. Ponovitev bo med 29. septembrom in 10. oktobrom 2023 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, na ogled pa bo tudi na Letnem posvetu o izobraževanju odraslih, 17. in 18. oktobra v Portorožu.

8. septembra bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani celodnevni nacionalni posvet z naslovom Branje za znanje. Z njim se bo uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2023 (NMSB2023), katerega častna pokroviteljica je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Dogodkovnik, ki smo ga zasnovali na ACS, se že polni.

V sporočilu za javnost pa si oglejte, kaj še letos načrtujejo v NMSB.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content