Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

5. 10. 2020

5. oktober – svetovni dan učiteljev

Svetovni dan učiteljev, 5. oktober, obeležujemo v spomin na podpis Priporočila o položaju učiteljev (1966), ki velja še danes (ILO/UNESCO Recommendation concerning the Status of Teachers). Dokument jasno določa pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govori o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela, ki ga opravljajo, morali imeti v družbi.

Letošnji svetovni dan učiteljev bo Unesco obeležil s serijo virtualnih dogodkov, ki se bodo začeli danes s svečano otvoritvijo in podelitvijo 6. Unescove nagrade Hamdan za uspešnost učiteljev, končali pa z zaključno slovesnostjo 12. oktobra. V tem tednu se bodo zvrstili številni virtualni dogodki na lokalni, regionalni in svetovni ravni, ki bodo obeležili letošnjo temo – Učitelji: tudi v krizi ključni soustvarjalci prihodnosti.

Vsi ti dogodki ponujajo priložnost za praznovanje učiteljskega poklica po vsem svetu in ocenjevanje dosežkov, hkrati pa opozarjajo na glas učiteljev, ki so v središču prizadevanj za dosego globalnega izobraževalnega cilja. Podrobnosti si lahko ogledate na spletni strani Unesca in v letaku.

V Sloveniji ta praznik tradicionalno obeležimo s slovesno podelitvijo državnih nagrad na področju šolstva, letos je ta prireditev načrtovana za 8. december.

Ministrica prof. dr. Kustec se je ob tej priložnosti vsem učiteljicam in učiteljem, v posebnem voščilu, zahvalila za njihov velik doprinos družbi.

Vabimo vas tudi k ogledu novic Svetovni dan učiteljev 2020, ki jo je ob tej priložnosti pripravil Statistični urad RS, ter Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev 2020, ki je objavljena na spletni strani Sindikata za vzgojo in izobraževanje – SVIZ.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content