Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

26. 4. 2024

3. številka novičnika CIPRA alpMedia

Tretja letošnja številka mednarodnega novičnika o dogajanju v Alpah v uvodu izpostavlja problem nenavadnih vzponov in padcev temperature v spomladanskem času.

Odlična novica je razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice. Odločilo je namreč, da je varstvo podnebja temeljna človekova pravica in da je Švica kršila človekove pravice starejših žensk. Pri blaženju podnebnih sprememb in zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov ni zadostno ukrepala.

Svoje stališče je v istoimenski rubriki predstavil direktor CIPRA International Kaspar Schuler. Kritično je spregovoril o švicarski referendumski demokraciji, ki pogosto z manipulacijo privede do okolju neprijaznih odločitev. Izrazil je tudi podporo članstvu Švice v EU.

Cipra 3 2024

Med novicami izstopata dve. Strokovnjaki v alpskem prostoru opazujejo taljenje ledenikov, ki napoveduje zaskrbljujočo prihodnost. Alpske države pa že zdaj živijo na račun prihodnjih generacij, kar je ilustrirano z zanimivim grafom.

V podkastu (v nemščini) prisluhnite projektni skupini MultiBios, ki si je ogledala Gegendtal. Koroško dolino so pred dvema letoma uničili močno deževje in poplave. Kaj se je od tedaj zgodilo v lokalnem okolju?

Več zanimivosti in novic najdete v novičniku, na katerega se lahko na spletu naročite.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content