Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

5. 6. 2024

139. številka Cedefopovega novičnika

Napoved spretnosti, ki jo pripravlja Cedefop, se bliža 20. obletnici. Predstavniki 23 držav članic EU so se sestali v Solunu, da bi pripravili to jubilejno izdajo. Potrdili so ugotovitve, raziskovali metodološke izboljšave in analizirali rezultate napovedi za svoje države. Poseben poudarek je bil na izboljšanju kazalnika pomanjkanja delovne sile, pri čemer so razpravljali tudi o izzivih, kot so umetna inteligenca, migracije in pomanjkanje delovne sile.

V novičniku ozaveščajo o publikaciji Poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje v akciji. Nastala je kot rezultat enega iz serije dogodkov, s katerim je Cedefop zaznamoval Evropsko leto spretnosti.

Evropski okvir kvalifikacij je temelj za oblikovanje preglednejši sistemov kvalifikacij v posameznih državah. To je pokazala evalvacija, ki so jo v agenciji z odprtim posvetovanje začeli leta 2023. Izkazalo se je tudi, da je Europass primeren dokument, ki na enem mestu zbere spretnosti, kompetence ter zaposlitvene možnosti in priložnosti posameznika.

Kolaž slik, ki prikazuje vsebino 139. številke novičnika Cedefopa.

Med videogradivom najdemo poklicno zgodbo Leandra in Lucije ter nagovor Cedefopovega direktorja Jürgena Siebla o potencialu, ki ga ima EU na področju razvoja poklicnega, strokovnega izobraževanja in usposabljanja ter spretnosti. Spregovoril je na forumu Mednarodne organizacije dela (ILO).

V tokratnem podkastu pa se sprašujejo, ali mikro, malim in srednje velikim podjetjem (MMSP) grozi pomanjkanje spretnosti ali pa jim dostop do spretnosti preprečujejo njihove vgrajene omejitve, in kako bi jim lahko vlade in EU pomagali pri reševanju težav, s katerimi se soočajo.

V novičniku predstavljajo še druge pred kratkim izdane publikacije in napovedujejo prihodnje dogodke. Celotno vsebino najdete na spletni strani Cedefop, kjer se lahko nanj naročite.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content