Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

21. 3. 2023

127. številka novičnika Cedefop v znamenju spretnosti

Raziskovalno delo Agencije Cedefop je v evropskem letu spretnosti osredotočeno na težnje zagotoviti prebivalcem tiste spretnosti, ki jih potrebujejo za delo. S tem se spreminja tradicionalni način razmišljanja in omogoča zeleni in digitalni prehod. O tem je govoril izvršni direktor agencije Jürgen Siebel na dveh nedavnih dogodkih.

Tudi njegova namestnica Mara Brugia izpostavlja, da bo trg dela leta 2030 in pozneje rezultat (uspešnega) zelenega prehoda in politik, ki ga spodbujajo. Med pomembna vodila sprememb šteje promocijo zelenih delovnih mest, zaupanja vreden sistem razvoja spretnosti, zeleno vajeništvo, odločno povratno informacijo delodajalcev in izobraževalcev, sistemsko razmišljanje in mreženje.

Naslovnica glasila

V zvezi s t. i. skills inteligence je agencija Cedefop razvila posebno orodje. Temelji na več kot desetletnem raziskovalnem delu in omogoča pregled po državah, sektorjih, poklicih, načinih oglaševanja prostih delovnih mestih. Objavljeni so tudi podatki za Slovenijo.

Do 22. marca je odprta javno razpravo o evropskem okviru kvalifikacij. Stališča in mnenja učencev, delavcev, delodajalcev ter deležnikov na ravni EU in nacionalni ravni, vključno s področja izobraževanja in usposabljanja, zaposlovanja in civilne družbe je mogoče oddati v katerem koli jeziku EU.

V novičniku Cedefop poiščite dostop do prenovljenega spletnega slovarja izobraževanja in usposabljanja ter drugih publikacij. Napovedujejo dogodke, na katerih bodo naslavljali karierno svetovanje, vajeništvo in t. i. mikrokredite.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content