Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

6. 1. 2023

125. številka Cedefopovega novičnika

V Cedefopovem novičniku beremo o 20-letnici mreže ReferNet. Udeleženci osrednje slovesnosti v Solunu so si ogledali videoposlanico podpredsednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa. Futuristka Fabienne Goux-Baudiment je ponudila zanimiv pogled v prihodnost izobraževanja in družbe kot celote. Naslednjega dne so člani srečanje podaljšali v letni posvet, na katerem so kovali vizijo mreže.

Prav tako pred 20 leti so ministri držav članic EU in Evropska komisija podpisali t. i. kopenhagensko deklaracijo. Gre za dogovor o sodelovanju pri izvedbi strokovnega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET). Tako so sklenili dogovor o sodelovanju med državami, saj so v tem prepoznali pomembno pot k oblikovanju prihodnosti evropske družbe. Obletnico so obeležili s konferenco, na kateri je 180 predstavnikov politike, odločevalcev in raziskovalcev razpravljalo o sedanjosti in prihodnosti VET.

Cedefop vabi zaposlene, delodajalce, študente (mlade in odrasle) in trenutno nezaposlene posameznike k izpolnjevanju ankete o mikrokreditih.

V ospredju Četrtega foruma o Poteh izpopolnjevanja, ki ga je Cedefop organiziral skupaj z Evropskim socialno-ekonomskim svetom, so bili pristopi h krepitvi spretnosti, ki bodo vsem Evropejcem omogočile soočenje z izzivi zelenega in digitalnega prehoda.

O zelenem prehodu so govorili tudi na spletnem seminarju Cedefop – Eurofound sredi decembra. Gostili so 15 strokovnjakov iz različnih evropskih ustanov. Ti so se strinjali, da imajo države članice EU dovolj znanja in lahko podprejo zeleni prehod evropskega gospodarstva.

Preberite več novic na Cedefopovi spletni strani, kjer se lahko naročite na njihov novičnik.

Naslovnica glasila

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content