Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

14. Jan. 2022

Predstavitev magistrskega dela z naslovom Motivacija starejših odraslih za samostojno učenje in neformalno izobraževanje – petkovo srečanje

Pa je že skoraj sredina januarja in z njim prijaha naše prvo petkovo srečanje v tem letu.

Srečanje bo potekalo 14. januarja 2022 ob 9. uri preko videokonferenčnega orodja Zoom.

Na njem bomo slišali predstavitev magistrskega dela avtorice Tamare Pepelnik z naslovom Motivacija starejših odraslih za samostojno učenje in neformalno izobraževanje.

Njeno delo obravnava tematiko motivacije, ki jo starejši odrasli izkazujejo za samostojno učenje in neformalno izobraževanje. Dotaknili se bomo različnih opredelitev starosti in starejših odraslih, tretjega in četrtega življenjskega obdobja ter nekaterih značilnosti starejših odraslih. Govorili bomo o učenju in izobraževanju starejših odraslih, osredotočili se bomo na pomen le-tega zanje ter na dejavnike, ki vplivajo na uspešnost njihovega učenja, ter o motivaciji starejših odraslih za učenje in izobraževanje s poudarkom na dejavnikih, ki nanjo vplivajo. Pri tem bodo izpostavljeni motivi in potrebe, dejavniki, ki vplivajo na (ne)udeležbo v izobraževanju ter ovire, ki jih starejši odrasli pri tem doživljajo.

Kvalitativna raziskava je bila opravljena v letu 2020 s pomočjo intervjujev s šestimi starejšimi odraslimi, ki so upokojeni in stari nad 65 let ter izkazujejo motivacijo za samostojno učenje in/ali za neformalno izobraževanje.  Avtorica je raziskovala njihovo življenjsko pot s pomembnimi izkušnjami in prehodi, da je lažje razumela, zakaj se učijo in izobražujejo. Zanimalo jo je, kaj jih motivira za samostojno učenje in kaj za vključevanje v neformalno izobraževanje. Ključnega pomena pri tem so tudi dejavniki, ki vplivajo na njihovo motivacijo za učenje in izobraževanje. Zanimalo jo je še, s katerimi ovirami se starejši srečujejo pri učenju in/ali izobraževanju ter kateri so morebitni razlogi, da se ne učijo radi samostojno ali da se ne vključujejo v neformalno izobraževanje.

Upamo, da smo zbudili vašo radovednost.

Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na e-naslov zdenka.birman.forjanic@acs.si.

Izobraževanja:

IzobraževanjaDogodki

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content