Andragoški center Slovenije

Andragoški

Prekoči do vsebine

a/a

20. 2. 2022

Sprejet je Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

Sprejet je Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

Sprejeti odlok upošteva spremenjeno epidemiološko situacijo, zlasti zadovoljive oziroma visoke ravni imunosti prebivalstva (cepljeni in preboleli).

Vlada je na dopisni seji, ki je bila 19. februarja 2022, sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki določa ukrepe, ki so še potrebni za obvladovanje te bolezni.

Poznanih je dovolj podatkov o patogenezi povzročitelja, primer je različica B.1.1.529 (omikron), opazne spremembe so se zgodile v razmerju števila potrjenih primerov in hudih potekov nalezljive bolezni COVID-19 v primerjavi s predhodnim stanjem, pomembno pa je padla tudi zasedenost navadnih bolnišničnih postelj in intenzivnih postelj po doseženem vrhu okužb.

Odlok določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, in sicer:

  • higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;
  • uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,
  • uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,
  • izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;
  • od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva,
  • določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok začne veljati 21. februarja 2022.

© 2024 Andragoški center Slovenije. Vse pravice pridržane.

Avtor: Creatim

Skip to content