Za predvajanje potrebujete Flash player 8 ali všiji.
preskoči preverjanje
You need to upgrade your Flash Player
This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags. Include a link to bypass the detection if you wish.

Članstvo v EAEA

Evropsko združenje za izobraževanje odraslih (EAEA) je nevladna organizacija, ustanovljena leta 1953. Pod svojim okriljem ima blizu 140 ustanov članic iz več kot 40 držav. Poglavitne naloge EAEA so:

  • zagovorništvo – še posebej kar zadeva politiko neformalnega izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja –, sodelovanje z državnimi in regionalnimi oblastmi, mnogimi nevladnimi organizacijami z mednarodnim ali državnim dometom, dejavno članstvo v evropskih združenjih in platformah ter zastopanje civilne družbe v delovnih skupinah in na konferencah Evropske komisije;
  • izdaja publikacij, poročil, priročnikov ter kratkih informacij o aktualnih dogajanjih v izobraževanju odraslih;
  • podpora mreženja članic EAEA in drugih deležnikov v izobraževanju odraslih v Evropi in svetu, sodelovanje z nosilci odločitev na ravni EU ter drugimi raziskovalnimi in razvojnimi ustanovami, vključno z univerzami;
  • povezovanje s svojimi članicami kot nosilci ali partnerji v projektih Erasmus+.

Andragoški center Slovenije je že vrsto let dejaven član EAEA, skupaj z njimi smo v zadnjem času uresničili kar nekaj pobud, na primer ustanovitev Interesne skupine za vseživljenjsko učenje pri Evropskem parlamentu; v skupini Slovenijo zastopa dr. Milan Zver.

Z EAEA smo sodelovali tudi v številnih projektih, na primer ARALE – Večja ozaveščenost o izobraževanju in učenju odraslih, BeLL – Učinki vseživljenjskega učenja, KYL – Spoznaj svoj življenjski slog in druge, trenutno pa teče projekt DIMA – Orodje za razvoj, izvajanje in spremljanje strategij izobraževanja odraslih.

Združenje EAEA je pred kratkim izdalo Manifest za učenje odraslih v 21. stoletju. Besedilo smo prevedli in ga opremili s slovenskimi primeri in zgodbami učečih se:

Aktualno:

  • 18. in 19. 2. 2016 je ACS gostil člane Izvršnega odbora EAEA - 11  vidnih predstavnikov evropskega izobraževanja odraslih. Prvi dan so večinoma namenili svojemu zasedanju, sestali pa so se tudi s predstavniki ACS, ADS, ZLUS in CMEPIUS-EPALE. V petek zjutraj jih je sprejela ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, nato pa so se sestali s predstavniki nastajajočega foruma učečih se in obisk zaključili s svojim sestankom.
  • EAEA v okviru projekta European Adult Education (Young) Professionals Learning Platform (AE-PRO) v marcu začenja brezplačno on-line usposabljanje, ki se bo naslanjalo na sporočila Manefsta o učenju v 21. stoletju; prijave zbirajo do 10. marca, več tukaj.
  • EAEA zbira primere dobre prakse za priznanje 'EAEA Grundtvig Award 2016' na temo 'Izobraževanje odraslih in begunci'; prijave so odprte do 17. aprila, več tukaj.
  • EAEA poziva k podpisu listine Adult Education Mobility Charter, s katero želijo prispevati k izboljšanju dostopa za (mlade) izobraževalce odraslih do programov mobilnosti; več tukaj.

EAEA deluje tudi prek Facebook-a, Twitter-ja in YouTube.

English >>
Zavzemamo se za ohranitev samostojnosti Andragoškega centra Slovenije.

Več

Vodilni in povezovalni v izobraževanju odraslih.

Več

Odgovarjamo na vprašanja, povezana z izobraževanjem odraslih.

Več

Objavljamo Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji.

Več

Objavljamo novice o izobraževanju odraslih doma in v tujini.

Več

Pravno obvestilo Piškotki