TVU-EBIS

 

Naziv projekta: Teden vseživljenjskega učenja v Jugovzhodni Evropi
Naziv projekta v angleščini: Lifelong Learning Week in South-Eastern Europe
Kratica: TVU-EBIS
Časovni okvir: 2000-2003
Krovni projekt: Izobraževanje odraslih v Jugovzhodni Evropi (Pakt stabilnosti)
Spletna stran: http://www.inebis.com
Koordinator: Inštitut za mednarodno sodelovanje pri Nemški zvezi ljudskih univerz (IIZ/DVV, zdaj dvv international), Bonn, Nemčija
Partnerske države: Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Slovenija, Srbija in Črna gora, Romunija
Vsebina:
  • prenos slovenskih izkušenj in znanja, pridobljenih z organiziranjem TVU, v države Jugovzhodne Evrope;
  • individualne konzultacije ter skupne dejavnosti;
  • medsebojna izmenjava pridobljenih izkušenj.
Opis:

ACS je bil v okviru projekta EBIS nosilec prizadevanj za uveljavitev festivalov učenja v Jugovzhodni Evropi. Leta 2000 smo gostili predstavnike partnerskih držav, jim predstavili zamisel festivala učenja ter jim posredovali naše znanje in izkušnje. V nekaterih okoljih so tej pobudi sledili obotavljaje, saj so bili njihovi nekdanji sistemi izobraževanja odraslih porušeni (na primer v Bosni in Hercegovini ter Srbiji) ali pa sploh niso bili razviti (na primer v Albaniji). V naslednjih letih smo nekaterim državam nudili individualno svetovanje pri vzpostaviti njihovih festivalov in do leta 2003 so vse sodelujoče države ob finančni podpori iz Pakta stabilnosti organizirale svoje festivale učenja. Večina se jih je po našem vzoru odločila za koncept tedna vseživljenjskega učenja.

Vrhunec triletnih prizadevanj je bil prvi skupni, regionalni festival učenja, organiziran v Skopju, oktobra 2003. Obsegal je:

  • strokovno srečanje na regionalni ravni z naslovom Vseživljenjsko učenje, izobraževanje odraslih in zaposljivost; 
  • srečanje na politični ravni, ki se je zaključilo s podpisom skupne deklaracije o akcijskem načrtu za prihodnji razvoj izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v regiji;
  • sejem izvajalcev in udeležencev izobraževanja odraslih iz sodelujočih držav;
  • predstavitev uspešnih posameznikov in projektov - Slovenijo je zastopala video-predstavitev treh primerov dobre prakse medkulturnega in obmejnega sodelovanja, sprejemanja drugačnosti in zaposlovanja.
Rezultati:
  • festivali učenja v vseh sodelujočih državah;
  • prvi regionalni festival učenja v Jugovzhodni Evropi;
  • publikacija s predstavitvijo festivalov učenja v sodelujočih državah ter publikacija o prvem regionalnem festivalu učenja.
Dejavnosti po zaključku projekta: Drugi regionalni festival učenja za Jugovzhodno Evropo, oktobra 2006, organiziran sočasno s festivalom učenja v Bosni in Hercegovini v obliki mednarodne konference Vseživljenjsko učenje in izobraževanje odraslih - ključni dejavniki za ekonomski in družbeni preporod Jugovzhodne Evrope.Zavzemamo se za ohranitev samostojnosti Andragoškega centra Slovenije.

Več

Vodilni in povezovalni v izobraževanju odraslih.

Več

Odgovarjamo na vprašanja, povezana z izobraževanjem odraslih.

Več

Objavljamo Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji.

Več

Objavljamo novice o izobraževanju odraslih doma in v tujini.

Več

Pravno obvestilo Piškotki