PIAAC

 

Naziv projekta: Program za mednarodno ocenjevanje kompetenc odraslih
Naziv projekta v angleščini: Programme for the International Assessment of Adult Competences
Kratica: PIAAC
Časovni okvir: januar 2013 – junij 2015
Program:  
Spletna stran:

http://www.oecd.org/site/piaac, http://piaac.acs.si
 
Koordinator: Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj – OECD
Partnerskie države: Avstralija, Avstrija, Belgija, Češka, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Indonezija, Irska, Italija, Izrael, Japonska, Kanada, Koreja, Litva, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Poljska, Ruska federacija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Turčija, Velika Britanija, ZDA
Kontaktni osebi:
dr. Petra Javrh (T: 01 5842 572, F: 01 5842 550, E: petra.javrh@acs.si)
mag. Ester Možina (T: 01 5842 591), F: 01 5842 550, E: ester.mozina@acs.si)
Vsebina:

Raziskava PIAAC je največja raziskava na področju izobraževanja odraslih v zgodovini, saj je v njej sodelovalo že več kot 155.000 odraslih med 16 in 65 letom iz 24 držav. V drugem krogu se raziskavi skupaj s Slovenijo pridružuje novih devet držav. Za Slovenijo je projekt nacionalnega pomena, saj bo v neposredno testiranje vključenih prek 6.000 odraslih iz vseh slovenskih regij v starosti od 16 do 65 let.

PIAAC prinaša vrsto novosti. Zmožnosti, ki jih meri, je opredelil kot ključne kompetence, ki jih uporablja posameznik v informacijski dobi pri delu, v svojem življenju in v osebnem ravnanju. V raziskavi merijo štiri vrste ključnih kompetenc, za vsako velja, da meri oboje – temeljne zmožnosti in zmožnosti na zahtevnih ravneh: reševanje problemov v tehnološko bogatih okoljih, pismenost, matematiko, ter bralne zmožnosti. Novost je ocenjevanje kompetenc, ki so potrebne na delovnem mestu, to pa so: uporaba bralnih in matematičnih možnosti na delovnem mestu, obvladovanje informacijske tehnologije, komuniciranje, predstavljanje in zmožnosti za skupinsko delo.
Zavzemamo se za ohranitev samostojnosti Andragoškega centra Slovenije.

Več

Vodilni in povezovalni v izobraževanju odraslih.

Več

Odgovarjamo na vprašanja, povezana z izobraževanjem odraslih.

Več

Objavljamo Pregled ponudbe izobraževanja odraslih v Sloveniji.

Več

Objavljamo novice o izobraževanju odraslih doma in v tujini.

Več

Pravno obvestilo Piškotki